Herkese güzel bir gün dilerim. Tük mutfağının en sevilen ilk 3 lezzetini sıralasak herhalde bir tanesi mutlaka kuru fasulye olur. Yanında pilav ve turşuyla yenen kuru fasulyeyi sanırım sevmeyen yoktur. Bugün arşivimde olması için herkesin bildiği kuru fasulyenin tarifini vermek istedim. Benim etli yaptığım fasulyeyi isterseniz pastırmalı, sucuklu olarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye ( Akşamdan ıslatılmış)
1 orta boy kuru soğan
250 gr kuşbaşı et
3, 4 adet kurutulmuş domates( taze domates de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı domates salçası
zeytinyağı
Tuz
Karabiber
kırmızı biber
Hazırlanışı
Kuru fasulyeler akşamdan bir tencereye konulup, üzerine su eklenip bir gece bekletilir. Ertesi gün fasulyeler haşlanırlar. Güvecin içine zeytinyağı konulur ve doğranmış soğan atılır ,kavrulur. Etler eklenir, kavrulur, üzerine salça konulup birlikte çevrilir. Diğer tarafta kuru domatesler sıcak suya konulur ve bu suya bir iki damla zeytinyağı eklenir. 5 dakika bekletilir ve ardından sudan çıkarılıp, küçük küçük doğranır ve güvecin içine konulur(normalde taze domates kullanırım ama domatesler henüz tam olmadığı için kuru domates kullandım siz taze domates kullanabilirsiniz.) Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve etler pişene kadar pişirilir. Üzerine haşlanmış kuru fasulyeler ilave edilip, fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve baharatları eklenir ve güvecin ağzı aluminyum folyoyayla tamamen kapatılıp kısık ateşte fasulyeler pişene kadar ocakta pişirilir. Pişince önceden ısıtılmış fırında 200 C'de 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılır üzerine kırmızı pul biber ekilir, sade pilav ve turşu eşliğinde servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Çok severim güveç yemeklerini ,bende de güveçte tavuk var:)Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilhımmm.nefis nefisss.yanında da pilav.harika olur.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilgüveçte kuru fasulye bambaşka bir lezzet, hele de odun ateşinde piştiyse bambaşka bir tat alıyor.Elinize sağlık.
YanıtlaSilGerçekten en sevilen Türk yemeklerinden biri. Bende çok severim. Hele güveçte ayrı bir güzel duruyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilGüveçte daha lezzetli olmuştur:)
YanıtlaSilEşim bayılır..Uzun zamandır yapmıyordum..Hatırlattığın için teşekkürler,Bu akşam fasulye ıslatayım..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Sevgiler...
Ah ah ah..Kuru fasulye olur, etli olur hele ki güveçte olur da yenmez mi, sevilmez mi be Handancım..Ellerine sağlık, ne nefistir kimbilir..
YanıtlaSilbugünki yemeğimdi kendileri:)ama sizin fasulyeler daha güzel görünüyor benimkiler biraz fazlaca pişti ellerinize sağlık...
YanıtlaSilKuru Fasulye-pilav ikilisi nasıl sevilmez :)
YanıtlaSilGüveçte hiç yapmadık, mutlaka denicem ellerinize sağlık..
Merhaba,
YanıtlaSilBlogların geliştirilmesiyle ilgili olarak yapılan Gencal araştırmasına katkı sağlarsanız memnun olurum.
Saygı ve sevgilerimle.
Bayılırım kurufasulyeye güveçtede ayrı güzel oluyo ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilthis is new to me. I'm not very creative where beans are concern. thanks for the recipe..looks delicious.
YanıtlaSilHeyt beaa var mı kuru fasulye gibi :)
YanıtlaSilEkmeyi aldim bandim suyuna. ne kadar guzel olmus bu boyle..Yanina soganda kirdikmi.. Harika ya . Gece gece olmadi ama..))
YanıtlaSilEline saglik olsun canim..
Şahane görünüyor, bugun bende de kurufasulye var piyazını yaptım.Ellerinize sağlık, sevgiler:)
YanıtlaSil