11 Şubat 2011 Cuma

File Bademli Fırında Sıcak Helva

Herkese Ankara'dan sevgiler. Güzel ve hayırlı bir Cuma günü dilerim. Tatlı günümde özellikle balık yenildiği zaman akla ilk gelen tatlılardan olan sıcak helva tarifi vereceğim. Çok bilinen ve basit olan bu tarifi ben minik bir ekleme ile yapıyorum. Helvanın içine ince ince kesilmiş olan file badem koyup, fırına öyle veriyorum. Erimiş sıcak helva ile kıtır kıtır bademin tadının birleşimi çok güzel oluyor ve helvaya bir farklılık katıyor. Sizi tarifimle başbaşa bırakıp ben İstanbul'a dönmek üzere yola çıkıyorum. İstanbul'da görüşmek üzere.
Malzemeler:
200 gr. sade tahin helva
helvayı ıslatacak kadar süt
3,4 damla limon suyu
istenilen miktarda file badem
Hazırlanışı:
Tahin helvası çatal yardımı ile parçalanır (blender ya da mikser ile de parçalayabilirsiniz bu durumda püre kıvamında oluyor ve eriyince çok sıvı kalıyor. Çatal ile parçalanınca daha tok kalıyor. Seçim sizin) Parçalanan helvaya helvayı sadece ıslatacak kadar süt eklenir (fazla konulunca çok sulu kalıyor) limon suyu da damlatılıp hepsi karıştırılıp harmanlanır. Bir miktar helva kenara ayrılıp kalan helvaya istenilen miktarda file badem eklenir ve hepsi karıştırılır. Minik güveç kabına alınan helvanın üzerine kenara ayrılan bademsiz helva konulur ve yayılır. (Üste konulan helva sadece görüntü amaçlı olup, isterseniz bademli helva üzerine bunu koymayabilirsiniz. Ayrıca sade görünümlü helva yenirken ağıza gelen bademler sürpriz oluyor.)Önceden ısıtılmış fırında 200'C de helva kabarıp, üzeri kızarana kadar pişirilir. Kabaran ve pişen helva hemen fırından alınıp, sıcak olarak servis yapılır ve sıcak, sıcak yenilir.(Soğuyunca tadı bozuluyor) AFİYET OLSUN

28 yorum:

  1. Çok seviyorum sıcak helvayı,Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. harika bir görüntü arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı cumalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. ablacım hayırlı yolculuklar:)
    helvan da nefis görünüyor ellerin dert görmesin..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. çok severim ben, hatta iyice gevşediyse tahin pekmez yerine geçer nerdeyse ekmeğe sürülür biz de:) harika oluyor sıcak sıcak kışın! afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. ablacım memleketim Ankaraya sıcacık sevgilerimi yolluyorum.
    Çok özledim oraları çok beniim içinde bir nefes çek oralardan
    ablacım tatlın nefis olmuş file badem güzel bir düşünce bende öyle deneyeceğim ellerine sağlık ablacım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. güzel bir tarif olmuş...sizin yaptığınız eklemeyi ben antep fıstıklı helva kullanarak veya fıstık ekleyerek yapıyordum....eminim bademde çok yakışmıştır.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık...ben kendim yapmadım ama eşim çok güzel yapar...sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Süpersin hayatım ben bu tarifi arıyordum eşim balık yanında illaki helva yer annem yapardı böyle bişey de nasıl dı hiç hatırlayamamıştım ben yemezdim helva sevmediğimden ama eşime mutlaka yapacağım sağol canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. nefis bir tarif olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. aaa evet bu tarif çok iyi oldu sıcak helvayı sıklıkla duyuyorum hemen deneme listeme aldım bile teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  11. Handancığım bende farklı bir şekilde yapıyorum ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Bizden de Ankara'ya gönül dolusu sevgi ve selamlar olsun..
    Tam kış tatlısı olmuş,sıcacık!
    Hayırlı cumalar!

    YanıtlaSil
  13. ayy helvayıda çok severim.ablacım sende çok güzel yapmışsın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. AYY NASILDA İSTEDİ ŞİMDİ CANIM HELVAYI ÇOK SEVERİM
    ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  15. ben bayılırım sıcak helvaya,ama eşim pek rağbet etmediğinden sıkç. yapamıyorum.nefis olmuş handancım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Balık yanına favori bir tarif ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
  17. bayılırım gerçekten mis gibi ve leziz ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık helvaya bayılırım bu şekilde kuru üzümlü olarak denemiştim balığın yanında sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  19. Ciak helva hiç yemedim simdiye kadar, ellerine saglik çok nefis olmus belli

    YanıtlaSil
  20. Canım,
    ellerine sağlık. Görüntü nefis.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  21. Handancım bayılırım sıcak helvaya ma bademlisini yemedim eh ben bunu yapmazmıyım hıı

    YanıtlaSil
  22. mmh nefiss bir görüntüsü var! afiyet sekerler olsun..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  23. ufffff fırın helvaaaaaaaaaa.Hemen gelip yemek istiyorummmmmmmm:)

    YanıtlaSil
  24. hiç deneemediğim bir tat merak ediyorum açıkcası hellva tatlısını ama yapamamıştım yapıp yemek lazım :)

    YanıtlaSil
  25. O kadar çok severim ki, Ankara'da yaşarken Oran'da Kalbur diye bir balık restoran vardı ilk orada yemiştim. Çok hoşuma gitmişti. O zamandan beri bulduğum her balık restoranda yemek isterim. Senin tarifinle evde de deneyeceğim. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  26. ellerinize sağlık,çok lezzetli görünüyor.
    ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
  27. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. çok güzel ve nefis oluyor beğendim

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)