Herkese güzel bir gün dilerim. Bugün kışın en sevdiğim lezzetlerinden birini sizlerle paylaşacağım(Hoş benim sevmediğim hiçbir lezzet yok ama neyse) Etlisini de bayılarak yediğimiz beyaz lahananın zeytinyağlısı da bizim evde bayram havası estirir. Buyrun sarma tarifime.
Malzemeler:
1 adet küçük boy beyaz lahana
3 kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
2 yemek kaşığı toz şeker
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır.(Lahana alırken ortasına bastırın ve ortası hafifçe yumuşak olanı seçin) Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak. haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta soğanlar (ne kadar çok soğan kullanırsanız sarmanın tadı o kadar güzel olur) küçük küçük doğranır ve tencerede ısıtılmış zeytinyağında pembeleştirilir. Ardından fıstıklar ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir ve hepsi birlikte çevrilerek pirinçler kavrulur. Pirinç kavrulunca tüm baharatlar, kuş üzümü ve toz şeker eklenir ve bir iki defa hafifçe çevrilir. Bir su bardağı sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta haşlanmış ve soğumuş lahana yapraklarının sert damar kısımları çıkarılır. (Bu kısımları tencerenin altına koyup, sarmaları bunların üzerine dizebilirsiniz.) Yapraklardan avuç içi kadar büyüklükte parçalar alınır , uç kısmına hazırlanan iç harcından konulur ve sarılır. Tüm lahanalar için aynı işlem yapılır. Sarılanlar tencerenin içine düzgün bir şekilde dizilir ve yerleştirilir.
of off ellerinize sağlık ben etlisini çok severim ama hiç yapmayı denemedim :) bir kez yapmaya kalktım altığım lahananın yapraklarını ayıramadım, kayınvaliden gördü lahanayı sen bundan kapuska yap ayrılmaz bu dedi ben aldığım lahananın yaprakları ayrılmaz diye alamıyorum :)
YanıtlaSilCanım ,çok severim.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilolsada yesem sevgiler.
bende çok severim lahanayı.bildiğim kadarıyla kapuska yapılan lahanayla sarma yapılan lahana ayrı satılıyor.sanırım alırken sorsanız size söyler.beyzanın annesi yorumu okur inşallah.sevgiler.
YanıtlaSilhandan ablacım bayılırım olsada yesem dedim şuan hımm bol limonlu of of dayanamıcam kaçtım ben tabağı alıp :))
YanıtlaSilhımmm diyerek okudum nefis olmuş elinize sağlık:)
YanıtlaSilsevgiler
bayılırım tez elden annemden istemem lazım, ellerine sağlık bu iştah açıcı görüntler için :))
YanıtlaSilMerhaba ellerine sağlık
YanıtlaSillahana dolmasına bayılırım ve genelde kıymalısını yaparım.Bu da nefis görünüyor canım çekti.Sevgiler...
Ennn sevdiğim yemeklerden birisii.Üstüne turunç sıkacaksın sarmsaklı yoğurt dökceksin of gel keyfim gel.Elinize sağlık abla muhteşem görünüyor.Daha geçen hafta yedim yine canım istedi ama annem öldürsen yapmaz sarması ölüm diye :D
YanıtlaSilÇok severim, ellerinize sağlık harika görünüyorlar.
YanıtlaSilDışarıda yediklerimiz gibi kararmamış, adı gibi beyaz kalmış...
Canım ellerine sağlık kalem gibi ol
YanıtlaSilmuş sarmalar öpüyorum.
ahh benim eşim bayılır da ben bir türlü beceremedim bunu sarmasını. amma beceriksiz bir blog yazarıyım.
YanıtlaSilellerine sağlık tatlım
bir de fırınlanır ki, karamelize, offf on parmak yenir! yenir değil mi? Harika bir lezzet bu! Dayanamam hiç - ılık ılık yerim hatta:) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, harika görünüyorlar.
YanıtlaSilhandancım bende çok severim.ellerine sağlık nefis görünüyoır.
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım muhteşem görünüyor...
YanıtlaSilSevgiler...
Handan ablacım bol limon ile beraber o tabağın hepsini bitiririm ben:) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilellerine sağlık canımm lahana sarması gibisi yok bende evvelki gün kara lahanadan yaptım miss gibi bir çırpıda yendi:)
YanıtlaSilHerşeyi ölçülü yerim ama lahana sarmasında sınır tanımam etliside zeytinyağlısıda ellerine sağlık Handancığım ...
YanıtlaSilHandaaaaan yıktın beni!
YanıtlaSilAnnem daha geçenlerde güzel bir lahana bulursak alalım da sana lahana sarma yapayım dedi ben de yok yok yapma yaparsan çok yerim sonra kilo veremem dedim. Size mi gelsem ne.
Babaannem bunu müthiş yapar. Eminim seninkilerde çok lezzetlidir ^.^ Olsa da yesek...
YanıtlaSilMüthiş olmuş. Nasılda özendim var ya:) ellerine sağlık canımcığım.
YanıtlaSilEllerine saglik, en sevdiklerim arasindadir.
YanıtlaSilSevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta diliyorum.
Etlisinide zeytinyağlısınıda çok severim ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgiler:)
Ellerine sağlık canım, nefis görünüyor, biz de çok severiz hem etlisini he zeytinyağlısını. Sevgiler...
YanıtlaSilharika olmuş bayılırım... ellerine sağlık.
YanıtlaSilUğraştırıcı olabilir ama sevenler için uğraşmaya değer. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilellerine sağlık canım tam da mevsimi:)nefis görunyor sevgıler
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık nefis görünüyor limonu sıkıp sıkıp yemelik ben yanında küçük acı biber ve pul biberde severim hımmm çok iştahlandın yaa:)) sevgiler...
YanıtlaSilevet ya yapma zamanı geldi de geçiyor ama dolma tembeli ben bakıp ilham almalıyım artık bu nefis lezzetten
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Eşim görmesin, istiyor yine, ama çok zamanımı alıyor, üşeniyorum. Yemeye gelince yiyorum ama:))
YanıtlaSilKulaklari çinlasin annaem ne güzel yapar lahana sarmasini, seninkine çok benziyor, ilk görüste o akliima geldi :)) Ellerine saglik, çok nefis...
YanıtlaSilBeyzanın annesi; lahanayı alırken sarma yapacağını söylersen ona göre lahana verirler. Yumuşak olanı tercih etmen gerekiyor.
YanıtlaSilHepinize güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSil