Hilal yöresel yemekler yaptığında fotoğraflara dalar gider, hayran hayran seyrederim. Geçtiğimiz Mayıs ayında bu yöreye yaptığım gezide Mardin'de Cercis Murat Paşa konağında yediğim bir tatlı beni mest etmişti. Bunun ne olduğunu sorduğumda bana Mardin-Midyat yöresine özel pekmezle yapılan "Harire tatlısı" olduğunu söylediler. Dondurmayla beraber sunulan son derece hafif bu tatlı o zamandan beri hep aklımdaydı. Sıcak geçen Ramazan günlerinde hafif , serin ve farklı bir tatlı düşünürken birden aklıma o güzel tatlı geldi ve hemen ilk kez Harire'yi denedim. Dondurma ile soğuk soğuk yenen bu hafif tatlıyı iftar için sizlere de öneririm.
Malzemeler. ( 6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
ceviz içi(istenilen miktarda)
sade dondurma
Hazırlanışı:
Pekmez, un, tozşeker, su bir tencereye konulur ve mikser ile iyice çırpılır. Orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Hafif kaynamaya başlayınca tarçın, yenibahar eklenir ve karıştırılır. Kaynayınca altı kapatılır ve kaselerin yarısına kadar boşaltılır. Üzerine ayıklanmış ve dövülmüş ceviz (dişe gelecek kadar büyüklükte olmalı un ufak dövülmemeli) konulur(istediğiniz miktarda koyabilirsiniz) Üzerine tekrar karışım dökülür. Hafif ılınınca buzdolabına konulur ve iyice soğuması beklenir. İyice soğuyunca buzdolabından çıkarılır ve üzerine sade dondurma konulup, soğuk soğuk servis edilir.
AFİYET OLSUN
ellerine sağlık handancım.çok güzel görünüyor.değişik bir tatlı.bende farklı yörelerin ve farklı ülkelerin yemeklerinie çok ilgi duyuorm.sevgiler
YanıtlaSilbir tatlı daha öğrenmiş oldum teşekkürler, ellerine sağlık
YanıtlaSilYöresel tatlara müthiş bir tutkum var.Pekmeze de bayılırım,harika görünüyor canım,ellerine,gönlüne sağlık..
YanıtlaSilSevgilerimle
Çok değişik bir tatlı ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilTarif oldukça değişik geldi. Pekmez aldığım ilk anda deneyeceğim. Kolay gelsin, sağlıklı günler..
YanıtlaSilsendepisir.com
ellerine sağlık değişik bi tatlı.. sevgiler..
YanıtlaSilellerine sağlık değişik bi tatlı.. sevgiler..
YanıtlaSilcanımm değişik bir tatlı güneydoğu mutfağını pek bilmiyorum ben ama bu tatlı pekmezseverler için birebir:))
YanıtlaSilyöresel yemekleri bende çok severim.bu tatlıya bizim oralarda da hatize derler.ellerine saglık.
YanıtlaSilCanım benim süper bir lezzete benziyor. Evde kullanmadığım bir pekmezim var bu şekilde değerlendireyim bari. listeye alındı. sevgiler
YanıtlaSilİftar sofralarınızı süsleyen "Fırında Tavuk Yemekleri"nizi bizimle paylaşıp, paylaşırken eğlenmeye ve eğlenirken MAGGİ'nin sponsorluğunda gerçekleşen yarışmamızdan birbirinden değerli hediyeler kazanmaya ne dersiniz?? Katılmak için tek yapmanız gereken tarifinizi fotoğrafıyla birlikte bize göndermek.. Ayrıntılar için www.hamaratabla.com
YanıtlaSilgüneydoğu yemeklerine bende bayılıyorum
YanıtlaSilharirede şahene görünüyor canım ellerine emeklerine sağlık sevgiler
Çok değişik ama tadı çok güzel olmalı,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDoğunun pekmezli tatlılarını seviyorum ben de, şerbetli tatlılardan çok daha hafif ve lezzetli gekiyor. (Yanlış hatırlamıyorsam bazı yörelerde buna "herse" diyorlar!)
YanıtlaSilHandancığım çocukken anneannem bize
YanıtlaSilpekmezle pepeçura yapardı:))Onun ka
dar leziz olduğuna eminim ellerine
sağlık öpüyorum.
Ellerine sağlık çok farklı ve lezzetli bir ttalıya benziyor denemek istiyorum tizz zamanda:)
YanıtlaSilBizde biraz degisik yapilir aside denir ,harire,yi ilk defa duydum ne kadar cok bilmedigimiz yöresel tarifler var eline saglik
YanıtlaSilBen de geçenlerde ayptım, ama fotoğrafını kaybettim, iyi mi?
YanıtlaSilmerhabalar,
YanıtlaSilhiç duymamıştım yada duydum da acaba hatırlamıyormuyum :)) ama yemediğim kesin.. harika olmuş
sevgiler..
Canım ellerine sağlık.Güzel görünüyor.Sevgiler..
YanıtlaSildeğişik merak ettim doğrusu
YanıtlaSilçok değişik olmus Handan'cığım elleirne sağlık.sağlıklı bir tatlı:)sevgiler
YanıtlaSilGerçekten çok lezzetli görünüyor. İlk defa duyuyorum, en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilDuydum ama hiç denememiştim.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor. Tadını merak ettim.
Pekmez aldığımda denyeceğim
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Herkese çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilSAyende yeni bir tarif daha öğrendim Handan Abla, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilDaha önce hiç duymadığım ve tatmadığım bir tatlıyı öğrenmiş oldum sayende.Teşekkürler.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
sevgiler
Daha önce hiç duymadığım ve tatmadığım bir tatlıyı öğrenmiş oldum sayende.Teşekkürler.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
sevgiler
Yöresel tatlara bayılıyorum bu kültür ölecek bu tatlar unutulacak diye ödüm kopuyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilNefis bir tatlı olmuş hemde çok sağlıklı ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilNefis bir tatlı olmuş hemde çok sağlıklı ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilDün tekrar yorum yazdım ama gitmemiş belli. Handancım denedim ben böyle bir lezzet görmedim. Bir baharat bir tatlıya bu kadar mı yakışır. Gönülden teşekkürler canım . müsadenle bende yayınlamak isterim. sevgiler
YanıtlaSilHandancığım bu lezzeti denedim az öncede yedik nefis bir şey yenibaharı tatlıda hiç denememiştim ama müthiş bir uyum ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSil