31 Ağustos 2010 Salı

Harire

 

Hilal yöresel yemekler yaptığında fotoğraflara dalar gider, hayran hayran seyrederim. Geçtiğimiz Mayıs ayında bu yöreye yaptığım gezide Mardin'de Cercis Murat Paşa konağında yediğim bir tatlı beni mest etmişti. Bunun ne olduğunu sorduğumda bana Mardin-Midyat yöresine özel pekmezle yapılan "Harire tatlısı" olduğunu söylediler. Dondurmayla beraber sunulan son derece hafif bu tatlı o zamandan beri hep aklımdaydı. Sıcak geçen Ramazan günlerinde hafif , serin ve farklı bir tatlı düşünürken birden aklıma o güzel tatlı geldi ve hemen ilk kez Harire'yi denedim. Dondurma ile soğuk soğuk yenen bu hafif tatlıyı iftar için sizlere de öneririm.

Türk mutfağı içinde Güneydoğu Anadolu mutfağının bende ayrı bir yeri vardır oranın yemeklerine aşığımdır. Zaman zaman yapmaya da çalışırım. Bloglarda bu yöreye ait yemekler olunca daha fazla incelerim. Örneğin sevgili
Malzemeler. ( 6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
ceviz içi(istenilen miktarda)
sade dondurma
Hazırlanışı:
Pekmez, un, tozşeker, su bir tencereye konulur ve mikser ile iyice çırpılır. Orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Hafif kaynamaya başlayınca tarçın, yenibahar eklenir ve karıştırılır. Kaynayınca altı kapatılır ve kaselerin yarısına kadar boşaltılır. Üzerine ayıklanmış ve dövülmüş ceviz (dişe gelecek kadar büyüklükte olmalı un ufak dövülmemeli) konulur(istediğiniz miktarda koyabilirsiniz) Üzerine tekrar karışım dökülür. Hafif ılınınca buzdolabına konulur ve iyice soğuması beklenir. İyice soğuyunca buzdolabından çıkarılır ve üzerine sade dondurma konulup, soğuk soğuk servis edilir.
AFİYET OLSUN

33 yorum:

  1. ellerine sağlık handancım.çok güzel görünüyor.değişik bir tatlı.bende farklı yörelerin ve farklı ülkelerin yemeklerinie çok ilgi duyuorm.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bir tatlı daha öğrenmiş oldum teşekkürler, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Yöresel tatlara müthiş bir tutkum var.Pekmeze de bayılırım,harika görünüyor canım,ellerine,gönlüne sağlık..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Çok değişik bir tatlı ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Tarif oldukça değişik geldi. Pekmez aldığım ilk anda deneyeceğim. Kolay gelsin, sağlıklı günler..
    sendepisir.com

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık değişik bi tatlı.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık değişik bi tatlı.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. canımm değişik bir tatlı güneydoğu mutfağını pek bilmiyorum ben ama bu tatlı pekmezseverler için birebir:))

    YanıtlaSil
  9. yöresel yemekleri bende çok severim.bu tatlıya bizim oralarda da hatize derler.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  10. Canım benim süper bir lezzete benziyor. Evde kullanmadığım bir pekmezim var bu şekilde değerlendireyim bari. listeye alındı. sevgiler

    YanıtlaSil
  11. İftar sofralarınızı süsleyen "Fırında Tavuk Yemekleri"nizi bizimle paylaşıp, paylaşırken eğlenmeye ve eğlenirken MAGGİ'nin sponsorluğunda gerçekleşen yarışmamızdan birbirinden değerli hediyeler kazanmaya ne dersiniz?? Katılmak için tek yapmanız gereken tarifinizi fotoğrafıyla birlikte bize göndermek.. Ayrıntılar için www.hamaratabla.com

    YanıtlaSil
  12. güneydoğu yemeklerine bende bayılıyorum
    harirede şahene görünüyor canım ellerine emeklerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Çok değişik ama tadı çok güzel olmalı,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Doğunun pekmezli tatlılarını seviyorum ben de, şerbetli tatlılardan çok daha hafif ve lezzetli gekiyor. (Yanlış hatırlamıyorsam bazı yörelerde buna "herse" diyorlar!)

    YanıtlaSil
  15. Handancığım çocukken anneannem bize
    pekmezle pepeçura yapardı:))Onun ka
    dar leziz olduğuna eminim ellerine
    sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık çok farklı ve lezzetli bir ttalıya benziyor denemek istiyorum tizz zamanda:)

    YanıtlaSil
  17. Bizde biraz degisik yapilir aside denir ,harire,yi ilk defa duydum ne kadar cok bilmedigimiz yöresel tarifler var eline saglik

    YanıtlaSil
  18. Ben de geçenlerde ayptım, ama fotoğrafını kaybettim, iyi mi?

    YanıtlaSil
  19. merhabalar,
    hiç duymamıştım yada duydum da acaba hatırlamıyormuyum :)) ama yemediğim kesin.. harika olmuş
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Canım ellerine sağlık.Güzel görünüyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. çok değişik olmus Handan'cığım elleirne sağlık.sağlıklı bir tatlı:)sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten çok lezzetli görünüyor. İlk defa duyuyorum, en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Duydum ama hiç denememiştim.
    Çok güzel görünüyor. Tadını merak ettim.
    Pekmez aldığımda denyeceğim
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. SAyende yeni bir tarif daha öğrendim Handan Abla, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  25. Daha önce hiç duymadığım ve tatmadığım bir tatlıyı öğrenmiş oldum sayende.Teşekkürler.
    Ellerine sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Daha önce hiç duymadığım ve tatmadığım bir tatlıyı öğrenmiş oldum sayende.Teşekkürler.
    Ellerine sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Yöresel tatlara bayılıyorum bu kültür ölecek bu tatlar unutulacak diye ödüm kopuyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Nefis bir tatlı olmuş hemde çok sağlıklı ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  29. Nefis bir tatlı olmuş hemde çok sağlıklı ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  30. Dün tekrar yorum yazdım ama gitmemiş belli. Handancım denedim ben böyle bir lezzet görmedim. Bir baharat bir tatlıya bu kadar mı yakışır. Gönülden teşekkürler canım . müsadenle bende yayınlamak isterim. sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Handancığım bu lezzeti denedim az öncede yedik nefis bir şey yenibaharı tatlıda hiç denememiştim ama müthiş bir uyum ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)