25 Mart 2016 Cuma

Kuru Domatesli Poğaça

Herkese güzel bir akşam dilerim. Bu akşam  hafta sonu çayınızın yanında afiyetle yiyebileceğiniz bir poğaça tarifim var.
Malzemeler:(Tarif Lezzet Dergisinden alınmıştır)
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
125 gr. tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın akı
İç harcı için:
1 su bardağı kurutulmuş domates
2, 3 sap dereotu
1 tutam kuru fesleğen
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
üzeri için:
1 yumurta sarısı
çörek otu
Hazırlanışı:Hamur için un ve kabartma tozu geniş bir kaba elenir.Tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, tuz ve yumurta akı ilave edilip tüm malzeme iyice karışana kadar yoğurulur. İç harcı için küp küp doğranmış kuru domates, ince ince kıyılmış dereotu, fesleğen ve rendelenmiş beyaz peynir bir kasede iyice karıştırılıp, harmanlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elde açılır. Ortasına iç harcından konularak kapatılır ve tekrar yuvarlanıp şekil verilir. Tüm poğaçalar aynı şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 180'C'de 25-30 dak. pişirilir. Fırından çıkınca çayın yanında sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

7 Mart 2016 Pazartesi

Nohutlu Frik Pilavı

Herkese iyi akşamlar. Bu akşam değişik pilav tarifi arayanlar için alternatif bir pilav tarifim var. Frik buğday başağından elde edilen bir tahıldır. Buğday başakları tam olgunlaşmamışken kesilip, kabuklarının yakılarak tanelerinin ayıklanması ile elde edilir. İri bulgura benzer. Kendine has tütsülü, yanık bir kokusu vardır. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde bilinir. Lezzetli ve besleyicidir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı frik
yarım su bardağı iri bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1 su bardağı haşlanmış nohut
zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
4,5 su bardağı su
tuz
Hazırlanışı: Frik ayıklanır ve hafifçe yıkanır. Tencereye zeytinyağı ve tereyağı konur ve eritilir. Şehriyeler tencereye konulur ve renkleri kahverengiye dönene kadar kavrulur. Şehriyeler kavrulunca frik ve bulgur tencereye konulur ve kavrulur. Haşlanmış nohut, tuz ve su konulur ve pilav suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen pilavın altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve servis edilir.

2 Mart 2016 Çarşamba

Peynirli Mantar Güveç

Herkese iyi akşamlar. Yapımı kolay, lezzeti nefis bir tarifim var bu akşam sizlere. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
200 gr. rendelenmiş beyaz peynir
tuz
karabiber
zeytinyağı
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı: Zeytinyağı tavada ısıtılır ve dilimlenmiş mantarlar tavaya konulup, sotelenir. Mantarlar saldıkları suyu çekince tavaya ince ince doğranmış kırmızı ve yeşil biberler konulur. Hepsi birlikte sotelenmeye devam edilir. Tuz, karabiber  üzerine ekilir ve harmanlanır. Ateşten alınan karışım bir kaba konulur ve  içine rendelenmiş beyaz peynir ilave edilir. Peynir ile mantarlı harç iyice karıştırılır. Karışım güveç kaplarına pay edilir. Üzerlerine rendelenmiş kaşar serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de kaşarlar eriyip, üzerinin rengi dönene kadar pişirilir. Kaşarlar eriyince fırından alınan mantarlar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.