Tüm annelerin Anneler Günü Kutlu Olsun. İspanyolların ünlü yemeği Paella'nın İspanya'nın farklı bölgelerinde değişik versiyonları yapılıyor. Barselona gibi deniz kıyısı yerlerde deniz ürünleriyle yapılırken deniz kıyısından uzaklaştıkça tavuk veya etle yapılıyor. Paella'nın yapıldığı geniş yayvan iki kulplu tavaya da Paella adı veriliyor. İspanya'dan Paella yapmak için sipariş verdiğim Paella tavam gelince hemen Barselona'da yediğime bire bir sadık kalıp deniz ürünlü bir Paella yaptım. (Tavuklu ve etli olana bezelye, yeşil, kırmızı biber gibi garnitürlerde konulabiliyor)
Paella tavamı Barselona'dan bana getiren sevgili Dilek ve Burak'a tekrar teşekkür ederim.
Malzemeler.(3 kişilik)
12 adet büyük karides
300 gr. Fener balığı (beyaz etli herhangi bir balık olabilir)
1 adet kalamar
5 adet kabuklu midye
150 gr. kum midyesi
1 su bardağı pirinç (baldo tercih edilmeli)
2 diş sarımsak
2 adet domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
1 tutam safran
2 su bardağı su
Hazırlanışı
Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Fleto halindeki fener balığı küp küp doğranır ve zeytinyağında hafifçe sotelenir. Fener balığı tavadan alınır ve tavaya halkalar halinde dilimlenmiş olan kalamar konulur ve hafifçe sotelenir. Kalamar tavadan alınır ve tavaya karidesler konulur karidesler tavada hafifçe sotelenir. Karidesler alınıp, tavaya kum midyeleri konulur ve hafifçe sotelenirler.(Tüm deniz ürünleri daha sonra pirinçle birlikte pişecekleri için çok hafif, renkleri dönmeden sotelenir) Kabuklu midyeler 10 dak. tuzlu ve sirkeli kaynar suda pişirilir, süzülür ve kenara konulur. Safran tutamı bir bardak suya konulur ve karıştırılıp dinlenmeye (renginin çıkması için) bırakılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Paella tavasına zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Sarımsaklar tavaya konulur ve sotelenir. Ardından domatesler tavaya konulur ve çevrilerek pişirilirler. Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tavaya konulur ve tane tane olana kadar kavrulur. Ardından kalamar, fener balığı, karides ve kum midyeleri tavaya konulur, tuz ilave edilir ve hepsi birlikte çevrilip harmanlanırlar.Safranlı su ve bir su bardağı su tavaya konulur ve orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Paella suyunun tamamına yakını çekince (pirinç suyun tamamını çekmemeli çok hafif sulu kalmalıdır) ocağın altı kapatılır. Kabuklu midyeler paellanın üzerine yerleştirilir ve paella kendi tavası içinde servis edilir.
AFİYET OLSUN.
pişerken tava kağaı kapatılmıyor dimi? rosotto pişirir gibi mi?
YanıtlaSilbazı tavalrın kapağı oluyor açık pişerse pilav çektirme ya da suyunu kontrol etme gibi sorunlar kalmıyor sanırım.
enfes görünüyor ellerinize sağlık.
Sizin de benim gibi farklı tariflerden hoşlanıyor olmanız ne güzel. Görüntüsü çok güzel olmuş yemeğin.Deniz ürünlerini seven biri olarak lezzetli olduğuna eminim. Sizi takibe aldım. Her tarif için ayrıca ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık,anneler günün kutlu olsun sevgiler...
YanıtlaSilEn sevdiğimden ellerinize sağlık en kısa zamanda denerim ben bunu :)
YanıtlaSilBu arada anneler gününüz kutlu olsun evladınızla nice mutlu sağlıklı ve huzurlu yıllar dilerim
YanıtlaSilElinize sağlık, ben de paellaya deniz ürünlü oldu mu bayılıyorum. Tüm esprisi de safran ve tavası.İyi günlerde kullanın.
YanıtlaSilNefis bir tarif olmus, ellerinize saglik..tavanizi da severek bolca paella yapmaniz dilegi ile kullanin..
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilellerine sağılık ve tebrikler canım.
YanıtlaSilÇok güzel gözüküyor.Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilÇok güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilCanım anneler günün kutlu olsun...
YanıtlaSilgörüntü beni aldı benden iştah içindeyim şimdi:)) ellerine sağlık sevgilerimle...
midyeeee çok severim eminim bu yemek de müthiştir :)
YanıtlaSilben hiç midye yemedim yahu :(
YanıtlaSilBarcelonada kaldigimiz 3gun boyunca aksam yemeklerinde hic sasmadan ve hic dusunmeden hep deniz urunlu paella yedim. Yine de, doyamadim....o kadar cok sevdim kendisini. evde yapma fikrini sevdim, insallah diyorum kendi adima ve su an cok sansli oldugunuzu dusunuyorum:(((
YanıtlaSilsüper bir görüntü, deniz mahsüllerini çok severim eminim çok lezzetli olmuştur.
YanıtlaSilBu bu bu nasıl bir lezzettir harika:)
YanıtlaSilkarides, midye ve balik,oldukca zengin bir yemek olmus cok degisik ve lezzetli görünüyor
YanıtlaSilEline saglik canim
Televizyonda görüp yapmıştım fotoğraflayamadığım için yayınlayamamıştım. Değişik bir lezzet denemek isteyen herkes denemeli. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilBöyle deniz ürünleriyle ilgili tarifleri hiç denemedim,güzel farklı bir tarif ellerine sağlık :)
YanıtlaSilOff, nefis, tane tane, keşke uzanabilsem şöyle.
YanıtlaSilPaellaya bayılırım özellikle deniz ürünlüsünü tercih ederim.. elinize sağlık ne güzel tarif edip fotoğraflamışsınız. Aynen kopyalayıp arşivime aldım bile..malzemeleri ilk fırsatta temin edip denemek istiyorum Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiyle afiyetle kalın.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSil