Herkese güzel bir hafta dilerim. Bildiğiniz gibi Ocak ayında Dubai'deydim ve orayla ilgili fotoğraf ve bilgileri sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşacağım ama bunlardan önce Dubai'de en fazla karşılaştığım safranlı ve kuru meyveli pilavı bugün hemen sizlerle paylaşmak istedim. Bizim genelde kuş üzümü, badem vb. meyvelerle yapılan çeşitli pilavlarımız var ama Dubai'de yediğimiz pilav bunlardan biraz farklıydı. Osmanlı mutfağında yemeklerde çok fazlaca kullanılan kuru erik, kuru kayısı gibi meyveler Dubai'de hemen hemen tüm pilavlarda mutlaka bulunuyor. Özellikle kuru erik oldukça tatlı tadı ile pilava farklı bir aroma katıyor. Dubai'den döner dönmez oradan aldığım safran ile hemen bu pilavı pişirdim.
Malzemeler (4 kişilik)
2 su bardağı basmati pirinç
3 su bardağı sıcak su (tavuk veya et suyu olması daha iyi olur)
3 tane küçük küçük bölünmüş kuru kayısı
4 tane küçük küçük bölünmüş ve kuru erik
1 tatlı kaşığı toz safran
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Bir tencereye zeytinyağı konulur ve hafifçe kızdırılır. Küüçük küçük doğranmış kuru kayısı ve kuru erik tencereye konulur hafifçe rengi dönmeye başlayana kadar karıştırılır. Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tencereye konulur. Pirinç tane tane olana kadar kavrulur. Diğer tarafta toz safranın üzerine bir kahve fincanı su konulur ve karıştırılarak bir süre beklenerek safranın iyice eriyip, renginin çıkması sağlanır. Safran ve tuz tencereye eklenir, karıştırılır sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra bir süre dinlendirilir, servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Dubai notlarım: "En"ler Diyarı Dubai
Ferrari World Abu Dhabi
Dubai'den İzlenimler
Sfran i ben cok sevemedim, ama kuru erik ve kuru kaysiyi denemek isterim pilavda.
YanıtlaSilmeyve ve pilav kayısılısını duymuştum o güzelse bu da güzeldir:)
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım..
sevgiler..
enfes görünüyor, ellerine sağlık, mutlu haftalar...
YanıtlaSilDubai en büyük hayallerimden benim :)
YanıtlaSilÇok istiyorum gidip görmek,inşAllah gerçekleşir:)
Resimlerini heycanla bekliyorum :)
Pilav şahane gözüküyor,ben tavuklusunu yapıyorum,öyle de nefs oluyor:)
İnşAllah birgün Dubai'de tatmak nasip olur:)
Sevgilerimle..
Güzel görünüyor,ellerine sağlık..Dubai resimlerini merakla bekliyorum.Sevgiler:)
YanıtlaSilöncelike hoşgeldiniz... pilav kesinlikle denemye değer görünüyor: ) sizi de bloguma bekliyorum... sevgiler... http://yasemininlezzetleri.blogspot.com/
YanıtlaSilvayyyy.o nasıl güzel bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilKuru erikli pilavi ben de cok sevmistim, ellerinize saglik. Sevgiler...
YanıtlaSilNefis görünüyor canım, ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilsafranlı ve erikli bir pilav yemiştim.ama içerine birde kayısı olur da sanırım lezzet şoku yaşarız. Ellerine sağlık canım harika olmuş. Afiyet bal olsun
YanıtlaSilsafranı ben risottoda da kullandım.Çok güzel oluyor.Kayısı ve kuru erikle de muhteşem olmuştur.
YanıtlaSilbu ne güzellik
YanıtlaSildavet sofralarına yakışır
ellerine sağlık canım
:))))
Safran nasıl güzel bir baharattır, çok severim rengini, kokusunu.. Pilav çok güzel görünüyor, ellerine sağlık..
YanıtlaSilNe güzeldir Dubai herşeyden önce sıcacıktır :) Donuyoruz bir burda da, sıcak havalara hasret kaldık :)
Mutlaka denemek lazım çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık =)
YanıtlaSilÇok değişik ve faydalı. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilResmi gorunce acaba Azerbaycanmi dedim. Cunku pilav bizim oralarin pilavina benziyor ama degilms.
YanıtlaSilErik kurusu pilava ayri guzel tat veriyor. Cok seviyorum bende bu pilavi. Bilmiyordum demek onlarda bizim gibi yapiyor pilavi..
Ogrendiyim iyi oldu. Yolum duserse oralara piav yemede zorluk cekmem o zaman.
Sevgiler..
Çok severiz safranlı pilavı.Ama erik veya kaysıyla denemişliğimiz yoktur.Mutlaka deniyeceğim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilHandan'cım ellerine sağlık enfes lezzette bir pilav olmuş sevgiler.
YanıtlaSilHem de basmati pirinçle, nefis görünüyor. Ellerine sağlık, iyi haftalar..
YanıtlaSilbayılırım pirinç pilavına hele birde böyle enfes olursa ımm ne demek lazım bilmem
YanıtlaSilellerine sağlık :)
Hem safran hem kuru meyve,
YanıtlaSilçok değişik bir tarif olmuş,
elinize sağlık,
sevgiler...
nefis olmuş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilGelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 8 ŞUBAT-22 ŞUBAT tarihleri arasında http://tombultarifler.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... "Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!" Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Tombultarifler'e gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://tombultarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)
ellerine sağlık canım değişik bir pilavmış,çokta nefis görünüyor..
YanıtlaSilGörür görmez saray pilavı dedim hımmm çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım.
YanıtlaSil2 yıl oldu kapalı çarşıdan safran aldım daha bi şeyde kullanmak kısmet oldu umarım bende yaparım:))))
sevgilerimle...
Ben böyledeğişik tatları çok seviyorum, elinize sağlık
YanıtlaSilEllerine sağlık canım benim çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilSevgiler..
Handan ablacım öncelikle hoşgeldiiinnnn:) Ewet kuru kayısı ve kuru eriği sıklıkla kullandıklarını duymuştum. Ellerine sağlık. Hemen dönüncede yapmışsın. Farklı bir lezzet. Denemek lazım...
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor ellerinize sağlık efendim.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Pilav çok güzel görünüyor. Tadını merak ettim doğrusu.
Sevgiyle kal.
Safran sağlık açısından da çok faydalı ama gerçek safranı bulamıyorum. safran diye aspir satmaya çalışıyorlar..
YanıtlaSilmerhaba arap ulkelerı nedense safran çok kullanıyor pılav muhteşem elın sağlık
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBlogunuzu yeni kesfettim. Cok guzel ve cok degisik tarifler var. Pirasa dolmasini gozume kestirdim. Yapilacaklar listeme de ekledim. Artik bir takipcinizim.
Sevgiler...
Ayse