(Konağın eski halini, bakımsız dönemlerini, inşaatın aşamalarını adım adım duvardaki fotoğraflardan takip edebilirsiniz. Ayrıca Konakları Kastamonu'ya ve bizlere kazandıran Gülsen Kırbaş'ın fotoğrafı ve kısa özgeçmişi de duvardaki panoda bulunuyor)
Bundan sonrası uzun sürecek bir onarım ve yeniden işlevlendirme öyküsüdür. Arka parselde bulunan daha yeni tarihli (20. yüzyıl geleneksel Kastamonu evi) ahşap ev de, öndeki Uğurlu Konağı’yla birlikte projelendirilmiş, her iki yapının restorasyonu, 2006 yılı yazında başlamıştır. 2009 yazında biten restorasyon sonucunda, butik otel olarak işlevlendirilen yapılar, titiz bir çalışmayla, özgün yapısına olabildiğince sadık kalmaya özen gösterilerek restore edilmiştir. Restorasyonda, özgün malzeme, ya da ona en yakın malzeme kullanılmış, yerel ustalar, yerel tekniklerle çalışmıştır. Tescilli tarihi eser olan Uğurlu Konağı, özgün yapıya uygun olarak hazırlanan restorasyon projesine sadık kalınarak onarılmış, özgün mekan düzeni, odalar, sofalar ve tüm mimari detaylar titizlikle korunmuştur. Yeni verilen otel işlevine uyarlamak amacıyla, sadece odalara sıhhi mekanlar eklenmiş, ya da mevcut hela ve hamamlar, gusulhane ve yüklük dolapları bu işleve uyarlanmıştır. Uygulamadaki bir ahşap işçiliği, Kastamonu’da bu konuda örnek oluşturacak kalite ve titizliktedir.
(Konağın restorant bölümünde detaylar, eşyalar ve eşyaların sergilenmesi son derece zevkli ve güzel yapılmış.)
Turizm sektörüne, 25 yıl önce İngilizce ve Almanca rehber olarak başlayan Gülsen Kırbaş, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtmak için Novitas Turizm ve Seyahat Acentası’nı kurmuş. 2002 yılında TÜRSAB tarafından Kastamonu’ya yapılan info gezisine katılan Gülsen Kırbaş, Kastamonu’daki tarihi konaklara hayran kalarak, bu konakları alarak otel işletmeciliğine başlama kararı almış. Gülsen Kırbaş tarafından alınıp, tekrar hayat kazandırılan konakların tefrişinde de, geleneksel Kastamonu evinin dekorasyonu örnek alınmış, bu tarz, modern konaklama gereksinimleriyle uyum içinde yorumlanmıştır. Geniş sofalar, geleneksel Kastamonu evi sedirleriyle döşenmiş, doğal malzemeden yapılma tekstil ve el halıları kullanılmış, konakların tüm mekanları, Kastamonu’dan ve yakın çevresinden devşirilmiş özgün dekoratif malzemelerle süslenmiş ve dekore edilmiştir.
(Sıcacık bir ortama sahip olan ve çok güzel Türk musikisinin eserlerinin çalındığı restorantta 1963 yılına ait bir gazete insanı alıp, o yıla ve olaylarına götürüyor.Henüz dünyada olmadığımız bir yıla ait bu gazetedeki haberler bizi uzun süre meşgul etti.) Bitişik üç parselin birleştirilmesiyle oluşan geniş ve ferah bahçe mekanları, yaşı 50-60 yılı aşkın meyve ağaçlarının korunması ve çim ve çiçeklerle bezenmesinin ardından, misafirlerin huzur bulacağı, özellikle bahar ve yaz aylarında eşsiz bir keyif ortamı oluşturan bir cennet bahçesine dönüşmüştür. Mevsimine göre, bahçedeki ağaçlardan beyaz dut, kara dut, erik, vişne, armut ve ceviz yemek mümkündür. (Bilgilerin bir kısmı internetten alınmıştır)
Çok soğuk bir havada gittiğimiz konakta ilk ikram tazecik pideler eşliğinde sunulan sıcacık bir Tarhana çorbası oldu.
Ardından Kastamonu'nun kendine has Etli Ekmeği geldi. Etli Ekmek oldukça büyük ve harikaydı
Yanında yoğurduyla birlikte sunulan etli yaprak sarması sofraya gelir gelmez bitiverdi.
Ve işte beklenen an sonunda meşhur Kastamonu Tirit'i sofrada. Herşeyi ile mükemmel olan ve İstanbul'da yediklerimle hiç ilgisi olmayanTirit'e bayıldım. Bir kez daha herşeyi kendi yerinde yöresinde yemenin en doğrusu olduğunu anladım.
Bu güzel yemeği revani tatlısı ve çok şık sunumla gelen Türk kahvesi ile sonlandırdık.
Konağın tarihi özelliği, dekorasyonu, işletenlerin misafirperverliği ve yemeklerinin lezzetiyle Kastamonu'ya yolunuz düşerse uğramadan geçmeyin diyeceğim bir yer Uğurlu Konakları. Mutlaka uğrayın ve bu güzel yemeklerden tadın, tarihi atmosferi koklayın.
Uğurlu Konakları
Hisarardı mah. Şeyh Şaban-ı Veli cad. No: 47-51
Kastamonu
Telefon : (366) 212 82 02-04
Faks : (366) 212 18 33
E-Mail : info@kastamonukonaklari.com
Uğurlu Konakları
Hisarardı mah. Şeyh Şaban-ı Veli cad. No: 47-51
Kastamonu
Telefon : (366) 212 82 02-04
Faks : (366) 212 18 33
E-Mail : info@kastamonukonaklari.com
Gidip gezdiğimizde bende çok beğenmiştim. Göremeyenler için güzel bir paylaşım. Herkes adına teşekkürler..
YanıtlaSilbende Karadenizi baştan başa gezmiş biriolarak her yemeğin yöresinde yenmeli tarafını destekliyorum Kastamonu çok şirin bir yer sevimli özellikle kalesi harika tepeden kastamonuya bakış güzel:))
YanıtlaSilsevgiler iyi geziler olsun
zaten çok görmek istediğim bir şehir,Handan hanımcım öyle güzel anlatmışsın ki daha fazla oyalanmadan ilk fırsatta gitmem gerek diye düşündüm...sevgiler...
YanıtlaSilNe kadar güzel anlatmışsınız. Mayıs ayında ben de Kastamonu'daydım ve bu konakta 3 gün kaldım. Çok hoş bir yer, çok beğenmiştim.
YanıtlaSilGİDERSEM,O KADAR GÜZEL ANLATMIŞSINIZ Kİ MUTLAKA UĞRARIM:)SİZE AFİYET OLSUN MENÜ HARİKAYMIŞ:)
YanıtlaSilKaradeniz muhteeşem...Yemekleri havası. Teşekkürler paylaşım için.
YanıtlaSilsayende kastamonu ya gitmiş kadar oldum :) kendim ve sizlerin sayesin gezmediğim il kalmayacak galiba :))
YanıtlaSilBu manzarları görürde insan nasıl gitmek istemez oralara… Elimde olsamda ışınlansam oralara, helede o masaya :)
YanıtlaSilCanım ne güzel anlatmışsın. Bayıldım kahve takımına ve şu anda çok açım bu yemekleride görünce gözlerim döndü ama :S
YanıtlaSilBir Kastamonulu olarak size küçük bir bilgide benden : Kastamonu'da sokaklara kimse tükürmez,çünkü tahminen 17000 tane yatır olduğu düşünülmektedir .Bu nedenle kimse yere tükürmez.
YanıtlaSilVe özlemişim memleketimi,çok güzel bir yazı olmuş.Etli ekmek ve tiridi beğendiğinize sevindim.Umarım Kastamonu helvasından da tatmışsınızdır...
Handancım şimdi gidesim geldi sanki orayı hissettim. Harika görüntüler nefis tatlar benim aklım revanide kaldı hımmm:)Sevgilerimle...
YanıtlaSilMantı mı gördüm orada :)
YanıtlaSilKaradeniz turu ben de mutlaka yapacağım :))
YanıtlaSilcanım çok güzel :))
YanıtlaSilkaradeniz hatıralarım canlandı.
kahvemi içtim:)
bana musade
teşekkür pastası için bana da beklerim:))))
güzeldir candır benim memlketim ablacım:) beğenmiş olmaana çok sevindim sen şimdi gör soğuğu:))
YanıtlaSilkeşke banduma da tatsaydın :)
Harika manzaralar yakalamışsınız paylaştığını için teşekkürler
YanıtlaSilHandancım, birkaç sene önce gitmiştik arkadaşlarla, nerdeyse aynı menüyü yedik. Şehir değerleriyle yaşamayı çok iyi bilmiş. Çok beğenmiştim.
YanıtlaSilPaylaşımınız için teşekkür ederim.
Sevgiler.
'Yediğin içtiğin senin olsun, sen gördüklerini anlat':)))) derler Handancım; ama maaşallah sen her ikisini de pek güzel yapmışsın:)) Kalemine sağlık, objektifine de tabii..Oralar çok güzeldir mutlaka, görmek isterim inşallah.. Allah içine sindirsin canım, tekrarını nasip etsin..
YanıtlaSilGüzel bir gezi, harika yemekler... Bir fırsatını bulup gidip, yerinde denemek lazım hepsini.
YanıtlaSilGüzel paylaşımın için teşekkürler arkadaşım.
Sevgiler:)
''Kastın ne Moni'ye demişler''Kastamonu tarihi ve güzel bir kent, sizde çok hoş görsellemişsiniz, elleriniz dert görmesin, paylaşıma teşekkürlerrrr....
YanıtlaSilpietanze molto invitanti!
YanıtlaSilSevgili Arsız Kedi Kastamonu helvasını tattım ve çok beğendim.
YanıtlaSilSevgili Bolat, Mantıya benzettiğin Kastamonun meşhur Tirit'i. Denemeni öneririm süper bir tat.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSilkıskandım şimdi sizi,neyseki fotolarınızla yetineceğiz şimdilik
YanıtlaSilHepside çok lezzetli gözüküyor canım çekti:)blogunuzu çok beğendim ve hemen izlemeye aldım bende ziyarete beklerim:))
YanıtlaSilMerhaba adım Armağan resimleri görünce bende çok eskilere gittim. 5-7 yaşlarımda bu konakların eski hallerinde oturduk anılarım canlandı. Teşekkürler çok güzel olmuş.
YanıtlaSilEtli yaprak sarmasına bayılırım, fotoğrafta da enfes görünüyor. Hele Kastamonu gibi doğal bir memlekette yapıldıysa tadını düşünemiyorum. İnşallah bir gün orada yemek nasip olur.
YanıtlaSil