Artvin'de sabah kahvaltısında meşhur Artvin balının yanında çeşit çeşit Artvin'in kokulu peynirlerini mutlaka tadınız.
Artvin'den son lezzet nefis Silor. İnce boru şeklinde kıvrılarak 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutuluyor. 1 yıl boyunca saklanabilen bu yufkalar bir kaba alınıyor üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt dökülüyor ve üzerine tereyağı gezdirilip sofraya getiriliyor. Harika sıcacık pide ve Karadeniz çayı ile anında mideye indiriliyor.
İkinci durağım Trabzon'da Hamsiköy'ün meşhur sütlacını denedim ve bu sütlacın üzerine sütlaç olmadığını anladım. Bir porsiyonu sade, bir porsiyonu fındıklı yemenizi öneriririm.
Çorum'a giderseniz sevdiklerinize mutlaka beyaz leblebi, sarı leblebi, ballı susamlı fıstık ve çikolatalı leblebi getirmeyi unutmayınız. Çorum'da özellikle beyaz leblebiye hayran kaldım bizim İstanbul'da yediğimiz beyaz leblebiyle hiç alakası yok bu leblebi daha tuzsuz daha yumuşak ve tabi ki çok daha lezzetli.
Ordu'da akşam yemeğinde yediğim Fasulye turşu kavurması ve
fasulye diblesi nefisti.
Gümüşhane 'de tattığım cevizli pestil (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, ) cevizli köme (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi ) ve yöre ballısı (cevizli dut pestilinin, bal ile rulo şeklinde sarılmasından oluşuyor) soğuk havada bana enerji ve mutluluk verdi.
Gümüşhane'nin tamamen doğal olarak hazırlanan bu özel tatlarını mutlaka denemenizi öneririm
Gümüşhane'de "pestil herle"sini ilk defa tattım. Aşure ile zerde arası bir tadı olan bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok hafif. Dut pekmezinden yapılan ve sıcak olarak tüketilen herle dut pestili şırası kaynatılarak içine bal, süt, un ve su ilave edilip yarı akışkan bir halde hazırlanıyor ve üzerine dövülmüş fındık serpilip ikram ediliyor. Bu harika ve sağlıklı tatlıyı hava çok soğuk olduğundan hemen yedim ve fotoğrafını çekemedim.(Bu fotoğrafı Gümüşhane.gen.tr'den aldım)
Son olarak Kastamonu'ya uğradım ve Kastamonu'nun meşhur Çekme Helvası ile tanıştım. Bu güzel helvanın bir de hikayesi varmış. Çok eski tarihlerde Kastamonu'da yaşayan bir Bey’in, güzel bir kızı varmış. Kızını çok seven bu Bey kızına en uygun damadı seçmek için damat adaylarını bir imtihana tabi tutmaya karar vermiş. Evin kahyası Bey'e bu imtihanla ilgili güzel bir fikir vermiş. "Damat adayları öyle bir tatlı yapsınlar ki bu tatlı Bey'in kızının saç telinden ince olsun. Sen de kızını o kişiye ver " demiş. Bu fikir Bey'in çok hoşuna gitmiş. Kastamonu ’nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, tatlılarını yapıp Bey'e getirmişler. Bey tatlıları beğenmemiş. Abdulsamet isminde bir genç varmış. O da kızı alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya. Bey 'in kızının aşkıyla başlar yoğurmaya, yoğurdukça, aşk ateşi tel tel yapar helvayı ve meşhur Kastamonu Çekme Helvası ortaya çıkar. Bey çekme helvayı çok beğenir. Kızının saçları kadar ince, bir o kadar da lezzetlidir. (Kastamonu'daki lezzetler bu kadar değil ama onları ayrıca başka bir postta yayınlayacağım. )
Ülkemizin her yerinde ayrı bir tat ayrı bir lezzet var bunların çoğunu ne yazık ki bilmiyoruz umarım tüm bu güzel tatlar hakettikleri bilinirliğe ulaşırlar.
AFİYET OLSUN.
karadenizden lezzetler başlığını gördüm hemen geldim:)
YanıtlaSilher biri ayrı ayrı yenmesi gereken lezzetlerdir,ben çoğunu denedm,ama yerinde değil tabi,ne güzel bir gziymiş,nasıl imrendim bilemezsin:(
sevgiler..
Handan ablacım yorucu bir işin var ama ne kadar şanslısın her yer dolaşıyorsun herşeyi yerinde yiyorsun afiyetler olsun :)
YanıtlaSilGerçekten guzel bir paylasim, böylelikle baska yörelere ait olan yiyecekleri tanimis oluyoruz. Cevizli pestili biliyordum, digerleri yei geldi bana. Paylasim için tskler
YanıtlaSilne kadar güzel bir işiniz var değişik kültürlerin mutfağını,tarihini öğrenerek gezmek harika...Kastamonu helvası yemedim birde Gümüşhane bize çok yakın olmasına ve gitmeme rağmen pestil herlesini ilk duyuyorum.Bir daha gidişimde mutlaka deneyeceğim.Diğer tatları yerinde hepsini denedim gerçekten çok güzeller..sevgiler:)
YanıtlaSilKaradenize gelin gittim ama istanbuldayım hala bi göremedim oraları...Kısmetse yaza tavsiyelerine uyarak gezip görüp yiycem :)) sevgiler...
YanıtlaSilannemleer gümüşhanede ablacımm:))
YanıtlaSilbende kastamonuda dilerim etli ekmeğimizi, bandumamızı, ekşili pilavımızı, mantımızı, pastırmamızı tatmışsındır:)) keşke bilseydim kastamonuya geldiğini:))
kuymağı, peynirleri, ordunun fasülyelerini de çok iyi bilirimm ehhh karadenizlilik:))
Karadenizin birbirinden meşhur lezzetlerinin çoğunu tatmdım ama sabah sabah canım istedi,çok güzel bir tur olmuş,afiyet olsun.
YanıtlaSilHandancığım bizde Müge ile yaptığımız Karadeniz turunda tatmıştık bu lezzetleri gerçekten harika. laz böreği kısmet olmamış sana oda harikaydı . Afiyet bal şeker olsun sevgiler...
YanıtlaSilCanım afiyet bal şeker olsun hiç birine hayır diyemem:)
YanıtlaSilBi de derlerki "yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüğünü anlat" diye. Ne güzel bak, hem gördüklerini hem yediklerini paylaşıyorsun bizlerle. Memleketimizin her yeri başka lezzet. Teşekkürler Handancım.
YanıtlaSiliyiki gitmissin beni de ozledigim karadenize goturdun getirdin.yurdumun her kosesi zengin lezzetlerle dolu.tesekkurler hayatim.ayaklarina ve yuregine saglik.sevgiyle kal.
YanıtlaSilhepsi birbirinden güzel görünüyor:))afiyet olsun
YanıtlaSilMasallah ne kadar guzel diyar diyar dolasiyorsunu hemde her yerin ayri lezzetini tadiyorsunuz.
YanıtlaSilKaradenizli gelinigim ama bri turlu oranin yemeklerini beyenmedim malesef. Cayi guzel yalniz.
Helva hikayesi de guzel.Ask neler yaptirir demek ki..
Tesekkkurler bu guzel paylasimlar icin. Bir avuc Corum leblebisi alip gideyim
Sevgiler..
Handancım hemgezip güzelleri yemek harika..
YanıtlaSilAfiyet olsun canım..
bitttim bennnn
YanıtlaSilHandancım bunlar enfes nefis afiyet şeker olsun canım... Sevgilerimle...
YanıtlaSilmest oldum resimlere bakarken:) afiyet bal şeker olsun canım
YanıtlaSilsevgiler
ne harika fotoğraflar, yaptığın yemekler gibi.
YanıtlaSilharika fotolar.. of of.. bu lezzetler insanı görüntüsü ile bile çook mutlu ediyor...
YanıtlaSilMerhaba, tanıştığımıza çok sevindim, blogun bir harika, ben de takipteyim...
YanıtlaSilKuymak en sevdiğim ara sıcak -bana göre esas yemek-kuymak için özel peynirleri var ama adını bilmiyorum? Gezi ve fotoğraflar muteşem, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilherşey harika.. silor çok lezzetli birşeye benziyor.. kuymağın zaten hastasıyım.. bayılıorum tadına.. hamsiköy'ün meşhur sütlacını elbet bende birgün yiyebilirim...
YanıtlaSil2 kez boydan boya Karadeniz'i gezdim. İlk gittiğim seyahatte bir haftada 2 kg alıp döndüm. Her yer ayrı bir lezzet durağı insan ne yiyeceğini şaşırıyor. Kuymak da bunlardan biriydi. Tanıtım paylaşımların için herkes adına teşekkürler..
YanıtlaSilharika canım hepsının tadına bakmak ısterdım,sevgiler...
YanıtlaSilMmmhhh hepsi birbirinden güzel, hiçbirinin hatırını bırakmazdım ben:))
YanıtlaSilAnne tarafından Trabzonlu , baba tarafından Gümüşhaneli ben...memleketlerimin yiyeceklerini görünce duygulandım..Yüreğine sağlık :)
YanıtlaSilBir Karadenizli olarak, afiyet olsun diyorum:)
YanıtlaSilbiz de ayder yaylasın da yemiştik, tuzunu kesmek için dağlardan akan buz gibi doyurucu suyunu kana kana içmiştik:) hey gidi günler heyy şimdi bu güzellikleri görünce aklıma karadeniz turumuz geldi.
YanıtlaSilo kadar güzel anlatmışın arkadaşım...mmm ..aslında bir fikir verdin bana ,bloğuma döneyim...
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSilne kadar şanslısınız...Karadenizi evimize getirdiniz...teşekkürler.Muhteşem bir paylaşım.
YanıtlaSil