5 Aralık 2011 Pazartesi

Karadeniz'den Tatlar

Herkese güzel bir hafta dilerim. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Karadeniz'e bir yolculuk yaptım. Bu kısa süreli gezide denediğim lezzetler ile ilk defa tanıştığım bazı tatları sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk durağım olan Artvin'de sabah kahvaltısında ilk defa meşhur Kuymak'ı denedim. Peynir ve mısır unu çok az su ve tereyağı ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliyor.Kuymak kustuğunda yani yağını saldığında piştiği anlaşılıyor. Her öğünde yenilebilen kuymak özellikle sabah kahvaltılarında nefis bir tat oluyor.


Artvin'de sabah kahvaltısında meşhur Artvin balının yanında çeşit çeşit Artvin'in kokulu peynirlerini mutlaka tadınız.


Artvin'den son lezzet nefis Silor. İnce boru şeklinde kıvrılarak 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutuluyor. 1 yıl boyunca saklanabilen bu yufkalar bir kaba alınıyor üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt dökülüyor ve üzerine tereyağı gezdirilip sofraya getiriliyor. Harika sıcacık pide ve Karadeniz çayı ile anında mideye indiriliyor.


İkinci durağım Trabzon'da Hamsiköy'ün meşhur sütlacını denedim ve bu sütlacın üzerine sütlaç olmadığını anladım. Bir porsiyonu sade, bir porsiyonu fındıklı yemenizi öneriririm.





Çorum'a giderseniz sevdiklerinize mutlaka beyaz leblebi, sarı leblebi, ballı susamlı fıstık ve çikolatalı leblebi getirmeyi unutmayınız. Çorum'da özellikle beyaz leblebiye hayran kaldım bizim İstanbul'da yediğimiz beyaz leblebiyle hiç alakası yok bu leblebi daha tuzsuz daha yumuşak ve tabi ki çok daha lezzetli.




Ordu'da akşam yemeğinde yediğim Fasulye turşu kavurması ve


fasulye diblesi nefisti.


Gümüşhane 'de tattığım cevizli pestil (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, ) cevizli köme (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi ) ve yöre ballısı (cevizli dut pestilinin, bal ile rulo şeklinde sarılmasından oluşuyor) soğuk havada bana enerji ve mutluluk verdi.




Gümüşhane'nin tamamen doğal olarak hazırlanan bu özel tatlarını mutlaka denemenizi öneririm


Gümüşhane'de "pestil herle"sini ilk defa tattım. Aşure ile zerde arası bir tadı olan bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok hafif. Dut pekmezinden yapılan ve sıcak olarak tüketilen herle dut pestili şırası kaynatılarak içine bal, süt, un ve su ilave edilip yarı akışkan bir halde hazırlanıyor ve üzerine dövülmüş fındık serpilip ikram ediliyor. Bu harika ve sağlıklı tatlıyı hava çok soğuk olduğundan hemen yedim ve fotoğrafını çekemedim.(Bu fotoğrafı Gümüşhane.gen.tr'den aldım)







Son olarak Kastamonu'ya uğradım ve Kastamonu'nun meşhur Çekme Helvası ile tanıştım. Bu güzel helvanın bir de hikayesi varmış. Çok eski tarihlerde Kastamonu'da yaşayan bir Bey’in, güzel bir kızı varmış. Kızını çok seven bu Bey kızına en uygun damadı seçmek için damat adaylarını bir imtihana tabi tutmaya karar vermiş. Evin kahyası Bey'e bu imtihanla ilgili güzel bir fikir vermiş. "Damat adayları öyle bir tatlı yapsınlar ki bu tatlı Bey'in kızının saç telinden ince olsun. Sen de kızını o kişiye ver " demiş. Bu fikir Bey'in çok hoşuna gitmiş. Kastamonu ’nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, tatlılarını yapıp Bey'e getirmişler. Bey tatlıları beğenmemiş. Abdulsamet isminde bir genç varmış. O da kızı alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya. Bey 'in kızının aşkıyla başlar yoğurmaya, yoğurdukça, aşk ateşi tel tel yapar helvayı ve meşhur Kastamonu Çekme Helvası ortaya çıkar. Bey çekme helvayı çok beğenir. Kızının saçları kadar ince, bir o kadar da lezzetlidir. (Kastamonu'daki lezzetler bu kadar değil ama onları ayrıca başka bir postta yayınlayacağım. )




Ülkemizin her yerinde ayrı bir tat ayrı bir lezzet var bunların çoğunu ne yazık ki bilmiyoruz umarım tüm bu güzel tatlar hakettikleri bilinirliğe ulaşırlar.



AFİYET OLSUN.

31 yorum:

  1. karadenizden lezzetler başlığını gördüm hemen geldim:)
    her biri ayrı ayrı yenmesi gereken lezzetlerdir,ben çoğunu denedm,ama yerinde değil tabi,ne güzel bir gziymiş,nasıl imrendim bilemezsin:(
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Handan ablacım yorucu bir işin var ama ne kadar şanslısın her yer dolaşıyorsun herşeyi yerinde yiyorsun afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten guzel bir paylasim, böylelikle baska yörelere ait olan yiyecekleri tanimis oluyoruz. Cevizli pestili biliyordum, digerleri yei geldi bana. Paylasim için tskler

    YanıtlaSil
  4. ne kadar güzel bir işiniz var değişik kültürlerin mutfağını,tarihini öğrenerek gezmek harika...Kastamonu helvası yemedim birde Gümüşhane bize çok yakın olmasına ve gitmeme rağmen pestil herlesini ilk duyuyorum.Bir daha gidişimde mutlaka deneyeceğim.Diğer tatları yerinde hepsini denedim gerçekten çok güzeller..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Karadenize gelin gittim ama istanbuldayım hala bi göremedim oraları...Kısmetse yaza tavsiyelerine uyarak gezip görüp yiycem :)) sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. annemleer gümüşhanede ablacımm:))
    bende kastamonuda dilerim etli ekmeğimizi, bandumamızı, ekşili pilavımızı, mantımızı, pastırmamızı tatmışsındır:)) keşke bilseydim kastamonuya geldiğini:))
    kuymağı, peynirleri, ordunun fasülyelerini de çok iyi bilirimm ehhh karadenizlilik:))

    YanıtlaSil
  7. Karadenizin birbirinden meşhur lezzetlerinin çoğunu tatmdım ama sabah sabah canım istedi,çok güzel bir tur olmuş,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. Handancığım bizde Müge ile yaptığımız Karadeniz turunda tatmıştık bu lezzetleri gerçekten harika. laz böreği kısmet olmamış sana oda harikaydı . Afiyet bal şeker olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Canım afiyet bal şeker olsun hiç birine hayır diyemem:)

    YanıtlaSil
  10. Bi de derlerki "yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüğünü anlat" diye. Ne güzel bak, hem gördüklerini hem yediklerini paylaşıyorsun bizlerle. Memleketimizin her yeri başka lezzet. Teşekkürler Handancım.

    YanıtlaSil
  11. iyiki gitmissin beni de ozledigim karadenize goturdun getirdin.yurdumun her kosesi zengin lezzetlerle dolu.tesekkurler hayatim.ayaklarina ve yuregine saglik.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  12. hepsi birbirinden güzel görünüyor:))afiyet olsun

    YanıtlaSil
  13. Masallah ne kadar guzel diyar diyar dolasiyorsunu hemde her yerin ayri lezzetini tadiyorsunuz.
    Karadenizli gelinigim ama bri turlu oranin yemeklerini beyenmedim malesef. Cayi guzel yalniz.
    Helva hikayesi de guzel.Ask neler yaptirir demek ki..
    Tesekkkurler bu guzel paylasimlar icin. Bir avuc Corum leblebisi alip gideyim
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Handancım hemgezip güzelleri yemek harika..
    Afiyet olsun canım..

    YanıtlaSil
  15. Handancım bunlar enfes nefis afiyet şeker olsun canım... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. mest oldum resimlere bakarken:) afiyet bal şeker olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. ne harika fotoğraflar, yaptığın yemekler gibi.

    YanıtlaSil
  18. harika fotolar.. of of.. bu lezzetler insanı görüntüsü ile bile çook mutlu ediyor...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, tanıştığımıza çok sevindim, blogun bir harika, ben de takipteyim...

    YanıtlaSil
  20. Kuymak en sevdiğim ara sıcak -bana göre esas yemek-kuymak için özel peynirleri var ama adını bilmiyorum? Gezi ve fotoğraflar muteşem, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  21. herşey harika.. silor çok lezzetli birşeye benziyor.. kuymağın zaten hastasıyım.. bayılıorum tadına.. hamsiköy'ün meşhur sütlacını elbet bende birgün yiyebilirim...

    YanıtlaSil
  22. 2 kez boydan boya Karadeniz'i gezdim. İlk gittiğim seyahatte bir haftada 2 kg alıp döndüm. Her yer ayrı bir lezzet durağı insan ne yiyeceğini şaşırıyor. Kuymak da bunlardan biriydi. Tanıtım paylaşımların için herkes adına teşekkürler..

    YanıtlaSil
  23. harika canım hepsının tadına bakmak ısterdım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Mmmhhh hepsi birbirinden güzel, hiçbirinin hatırını bırakmazdım ben:))

    YanıtlaSil
  25. Anne tarafından Trabzonlu , baba tarafından Gümüşhaneli ben...memleketlerimin yiyeceklerini görünce duygulandım..Yüreğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  26. Bir Karadenizli olarak, afiyet olsun diyorum:)

    YanıtlaSil
  27. biz de ayder yaylasın da yemiştik, tuzunu kesmek için dağlardan akan buz gibi doyurucu suyunu kana kana içmiştik:) hey gidi günler heyy şimdi bu güzellikleri görünce aklıma karadeniz turumuz geldi.

    YanıtlaSil
  28. o kadar güzel anlatmışın arkadaşım...mmm ..aslında bir fikir verdin bana ,bloğuma döneyim...

    YanıtlaSil
  29. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  30. ne kadar şanslısınız...Karadenizi evimize getirdiniz...teşekkürler.Muhteşem bir paylaşım.

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)