Herkese güzel bir Pazar günü dilerim. Bugün sizlere geçtiğimiz günlerde gittiğim Kayseri'de tattığım ve oradan getirdiğim lezzetlerden kısa bilgiler vermek istiyorum. Kayseri'de tüm yöresel tatları yemek için size "Kaşık-la"yı öneririm. Kayseri'nin varlıklı bir ailesinde dünyaya gelen Necmiye Hanımı babası okutmamış, kocası çalışmasına izin vermemiş. Üç çocuk annesi Necmiye Özderici Postaağası, Kayseri'de eşinin araba galerisinde "araba alana bir tabak mantı" ikramı ile iş yaşamına adım atmış. Kayseri'nin meşhur "Kaşık-la" adlı lokanta zincirini kurmuş ve ürettiği mantılarla büyük hipermarket raflarında yerini almış. Ardından da ismini taşıyan "Necmiye Hanım Tatlısı" ile dünyaya açılmış. (kaynak:webeleman.com)
Hikayesi çok ilginç ve tüm bayanlara örnek olan Kaşık-la'da mutlaka Kağıtta Pastırma, Mantı, sarma ve en son olarak patenti Necmiye Hanım'a ait olan özel tatlı Necmiye Hanım Tatlısından yemeden çıkmayın derim. Orada yediğim Kağıtta Pastırmayı eve dönünce Kayseri'den getirdiğim pastırma ile denedim ve sonuç harika oldu.
Kağıtta Pastırma
Malzeme:
12 adet pastırma
1 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Pastırmalar yağlı kağıdın ortasına dizilir. Üzerine dilimlenmiş domates ve tereyağı konulur.(İstenirse yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve dilimlenmiş limon da konulabilir ben kullanmadım)
Yağlı kağıt kenarları kıvrılarak kapatılır, üzerinde bıçak ucu ile bir iki delik açılır ve fırına konulur. Üzerine hafifçe su serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'C de 10-15 dak. pişirilir. Pişince fırından alınır, kağıt açılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Kayseri'de meşhur bir laf var. Bir kaşığa 40 mantı sığmazsa o mantı makbul değildir. Gerçekten mantıların minikliğine inanamıyorsunuz o minik mantıları görünce bunlar mantıysa bizim İstanbul'da mantı diye yediklerimiz ne acaba diye düşündüm. Kayseri'de mantı biraz farklı servis ediliyor. Mantı domates sosu suyuna karıştırılmış olarak masaya geliyor. Yoğurt ve sarımsaklı sos ayrı getirilip isteğe göre mantıya ekleniyor. Yukarıdaki fotoğraf benim evde hazırladığım gerçek Kayseri Mantısı. Tabi ki Kayseri'den vakumlu olarak aldığım ve evde sadece kaynar suya atarak pişirdiğim mantı.
Kaşık-la'nın kendine özel tatlısı Necmiye Hanım Tatlısı un, tahin, pekmez ile yapılan Nevzine Tatlısı benzeri bir tatlı ve üzeri bol fıstık ile kaplanmış. Biraz ağır bir tatlı ama mutlaka deneyin derim. Yukarıdaki tatlı fotoğrafını ben cep telefonum ile Kaşık-la'da çektim. Aşağıdaki fotoğrafı internetten alıp, bilmeyenler için Necmiye Hanım Tatlısının nasıl bir tatlı olduğunu göstermek için sayfaya koydum. Her şehrinde, bölgesinde harika tatları saklayan Türkiye'nin en güzel mutfaklarından biri olan Kayseri'nin tadı damağımda kalarak bir sonraki Kayseri seyahatimi dört gözle bekliyorum.
Babamin gorevi nedeniyle Kayseri'de dogmusum ama hic bilmiyorum Kayseri'yi. Ilk firsatta gezmek gormek lazim. Pastirmaya bayilirim:) Ama burada bulmak cok zor:( Ne guzel Turkiyemiz. Her yore ayri guzel, ayri ozel...
YanıtlaSilÖrnek alınacak çok güzel bir başarı hikayesi.Kayseri yemekleri de hakikaten çok güzel.
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyorlar kayseri yemekleri her zaman hoşuma gitmiştir iyi hafta sonları
YanıtlaSilhmmmm tatlıyı merak ettim valla.
YanıtlaSilhayırlı pazarlar
biz kadınlar varya isteyince başaramayacağımız şey yoktur.necmiye hanımı takdir ve tebrik ediyorum.handancım sanada gıpta ediyorum,ne güzel sürekli geziyorsun.güle güle git gel canım arkadaşım,sen herşeyin en iyisine layıksın.
YanıtlaSilNecmiye hanımı kutluyorum doğrusu afiyet osun sizede canım
YanıtlaSilselamlar
Selam Handan hanımcığım
YanıtlaSilmaşaallah ne güzel gezip lezzetler tatmışsın afiyet olsun sefalar olsun:)
Kayserili dostlarımız sayesinde vakkumlu mantılardan epeyce yeme şansımız oldu ancak Necmiye hanım tatlısını ilk kez duydum ve tadını çok merak ettim görüntüsü süper
pastırma sevmediğim için o tarafı beni ilgilendirmiyor:))))
burada kayserili bir arkadaşım var oda senin dediğin gibi ikram ediyor mantıyı biz her haliyle seviyoruz mantı yemeyi:D
Necmiye hanımı takdir ettim doğrusu Allah hayırlı işler bol kazançlar versin
güzel bir gün diliyorum
Hepsi birbirinden nefis lezzetler,mantı her türlü güzel bir lezzet zaten.
YanıtlaSilahh pastırmaya heleki kayseriden gelene asla hayır demem:) bayılırım:) tatlıyı bende duymamıştım mantıları zaten nam salmış:)
YanıtlaSilsevgilerimle..
Ama senin bu yaptığına hainlik denir :))) Bari hepsini aynı anda vermeseydin. Mahvoldum burda :))))
YanıtlaSilŞaka bir yana harika hepsi, harikaaa...
Diyecek laf yok, afiyet bal şeker olsun size :)))))
Handancım merhaba. Uzun zamandır ne kendi bloğumla ilgilenebildim ne de seni ziyaret edebildim maalesef:(biraz yoğun bir dönemdeydim.
YanıtlaSilBir de geldim ne göreyim harika lezzetler paylaşmışsın yine.Rejimde olmasam pastırma almaya gideceğim neredeyse:)
sevgiler canım
merhaba
YanıtlaSilbizim buralara gelmişsiniz
başlığı okuyunca hemen kaşıkla aklıma geldi bende necmiye hanım orada yemiştim, gerçekten tam yerinde yemişsiniz
harika şeyler, ve çok güzel bir başarı hikayesi...kayseri kesinlikle hem insanının zekası , hem de yurdumuza kattığı lezzet çeşitliliğiyle, memleketimizin zengiliklerinden biri...ne iyi etmişsiniz gitmekle...
YanıtlaSilsevgiler :D
Handan'cığım afiyet şeker olsun. Her lezzeti yerinde denemek farklı oluyor. Necmiye Hanım'ı da azminden dolayı kutlamak gerek.
YanıtlaSilBu güzel payşlaşım için çok teşekkürler, sevgiler.
pastırmayı çok severim bende.afiyet olsun cnaım.sevgiler.
YanıtlaSilO mantıların yanında bizimkiler - evet haklısın- eşek kulağı kadar :)) kalıyor Handancım. Ama şu da var ki, bana göre tabii ki, küçük olmaması lezzetsiz olacağı anlamına gelmiyor. Hamuru ve içi layıkıyla hazırlanmışsa, küçük olması şart değil bence..Ben en çok o kadar minik kapatabildikleri için çok saygı duyuyorum yapanlara:) Duymuştum Kaşık-la' yı..Hakediyorlar söylediklerini gerçekten. Pastırmalı nefismiş..Ellerine sağlık Handancım..
YanıtlaSilBöyle başarılı bayanlarımız oldugunu duymak bir bayan olarak onurlandırıyor beni.Necmiye hanımın başarıları daim olsun inşallah.Senin de yüregine saglık canım bizlerle paylaştıgın için.Tüm bu lezzetleri yerinde tatmayı çok isterim,inşallah birgün.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Sürekli seyahat etmeniz çok güzel. Hemen her tarifinizde başka başka yörelerden bahsetmeniz tarifi denenesi kılıyor. Yöresel yemeklere karşı merak uyandırıyor doğrusu. Ne çok güzellik var değil mi cânım memleketimizde? İlgiyle takip ediyorum bilesiniz.
YanıtlaSilTarifinizi dün sabah kahvaltısına gelen arkadaşlarım için yaptım. Dün fırsat bulup yazamadım ama yazmadan da geçemeyeceğim. Okuyan herkese tavsiye ederim,çok lezzetli oldu.
YanıtlaSilBizim burdaki kayseri arkadaslar birbirilerine toplanip manti sikarlar. Aile basi 10-15 kg un'dan. Bir kere gittim bir daha tövbe ettim! Ne kadar minikler Allah sabir versin yaparken :) Pastirmayida çooook severim. Afiyet olsun sana Handancim
YanıtlaSilAyyy gerçekten nefis duruyor. bizim evde pek pastırma falan yenmez ama zaman zaman ben kullanırım böreklerde. Afiyet bal şeker olsun Handan ablacım...:)
YanıtlaSilHEPSİ DE HARİKA LEZZETLER DENEMEK İSTERDİM SEVGİLER...
YanıtlaSilhım hım hepside nefis görünüyor,ablacım...
YanıtlaSilablacımm ne kadar zengin bir kültürümüz var değil mi jheryer ayrı güzel..
YanıtlaSilsadece bunları diyebileceğim zira görüntüler diyette olan beni mest etti:)
Handan'cım,
YanıtlaSilnasılsın?
gelemedim blogcularla olan toplantıya maalesef, bizim şenlikle çakıştı
ama resimleri gördüm, seni görünce hay allah dedim, ne güzel olurdu dedim:)))))
ama inşallah bebek te görüşürüz
fakat pazar günü okulun pilav gününe gidicem galiba,tam kesin değil
cuma ya da cumartesi gelirsen süper olur
telefonlaşırız
çok öptüm
handancım ben de yemiş kadar oldum sayende:)) memleketimizin her yöresi harikulade
YanıtlaSilsevgiler