Herkese güzel bir hafta dilerim. Geçtiğimiz hafta Antep, Urfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır ve Adana’yı kapsayan birhaftalık iş gezisi nedeniyle sizlerden uzak kaldım ama şimdi tekrar beraberiz. Bu güzel bölgenin en sevdiğim tatlarından biri içli köftedir. Bu güzel tadın gittiğim her şehirde farklı şekilde ve pişirme yöntemleriyle yapıldığını gördüm ve hepsi de çok güzeldi. İçli köfte yapmaya hiç cesaret edemedim ama eninde sonunda deneyeceğim. Bugün yöresel lezzetlerde her zaman en beğendim bloglardan biri olan Sevgili Hilal’in Sağlıklı Mutfak blogunda gördüğüm tepsideki şeklini yaparak haftaya başlamak istedim. Tarifin orjinalini burada bulabilirsiniz.
Dış malzeme:
2 su bardağı ince bulgur
200gr yağsız kıyma
1 adet soğan
1yemek kaşığı salça
1 yumurta
Tuz
İç malzeme:
250gr az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Yarım çay kaşığı Karabiber
Yarım çay kaşığı Tarçın
Hazırlanışı:
Dışı:
Bulgur, ufak yemeklik doğranmış soğan,tuz ve yumurta karıştırılır ve 5dk yoğrulur. Kıyma ve salça ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Yoğurma esnasında 1,5 su bardağı su kademeler halinde bitene kadar eklenir. Bulgur o suyu tamamen çekecektir. Yaklaşık 5 dk yoğrulur. İç malzeme hazırlanana kadar dinlendirilir.
İçi:
Kıyma 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile suyunu çekene kadar kavrulur, soğanlar üzerine eklenir ve pembeleşene kadar pişirilir. Cevizler taneli olacak şekilde robottan geçirilir ve tuz, karabiber, tarçın ile birlikte kıymaya ilave edilir. Ocağın altı kapatılır.Bulgurlu hamur eşit 2 parçaya bölünür. Yuvarlak bir tepsiye yarısı bastırılarak yayılır. İç malzeme ortasına serilir. Kalan hamur da üstüne dikkatlice serilir ve üst kısmı biraz ıslatılır. 180 derecede fırında kızarana kadar pişirilir. Pişirmeye başladıktan 15dk sonra fırın kapağı açılarak üzeri tekrar ıslatılır(2 yemek kaşığı su ) ve pişirmeye devam edilir. Üzeri kızardığında fırından alınır. Üzerine bir bez örtülerek 10-15dk dinlendirilerek dilimler halinde servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Ellerine sağlık, harika görünüyor.
YanıtlaSilHandan cım çok teşekkür ederim. Dilerim damak tadınıza hitap edebilmiştir. AFİYET OLSUN
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık, pasta gibi görünüyor :)
YanıtlaSilBne ilk defa portakal ağacında görmüştüm aslında.Denenecekler listeme aldım fakat bir türlü deneyememiştim.
Ellerine sağlık.
Ablacım hoşgeldin..İçli köften harika olmuş,ellerine sağlık...
YanıtlaSilharika bir görüntü.bayıldım.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilçok şık ve pratik bir yemek, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilahh işte bu aklım kalan tariflerden biridir, ben de henüz denemedim ama Hilal'i ilk bu tarif ile tanıdım internette gezerken 2 sene önce yanılmıyorsam... Harika olmuş, sizin de ellerinize sağlık! bol lezzet dolu bir seyahat olmuş sizinki imrendim... afiyet olsun!
YanıtlaSilBende yapmak istiyorum çok harika görünüyor ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBizim evde de sık sık içli köfte yapılır ama hiç böylesini görmemiştim...
YanıtlaSilharika görünüyor canım ellerine sağlık hilalin yaptığını tatmıştım eminim buda güzeldir
YanıtlaSilsıcacık sevgilerimle
eline sağlık canım içli köftenin her hali güzel .hilalciğimin ve senin yüreklerinize sağlık.güzel lezzet dolu bir hafta diliyorum.sevgiler...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel görünüyor. Tarifinizden sanki yapabilir mişim gibi geldi. Bir gün ben de deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine saglik cok guzel gozukuyor, Ben de hic cesaret edemem icli kofte yapmaya bu sekilde daha pratik gozukuyor.
YanıtlaSiliçli köfteyi hiç tepside görmemiştim harika bi fikir..daha pratik..tamda sekil vermeye üsenenler için:)benim gibi:)
YanıtlaSilHandancım resmen ağzım sulandı elleri
YanıtlaSilne sağlık mutlu haftalar öpüyorum.
ben de zaman zaman yapıyorum lezzeti gerçekten diğerine yakın oluyor pratik ama lezzetli ellerinize sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilÜff üff kim hayır diyebilir içli köfteye:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
İçli köfte harika bir lezzet ama birde yapması olmasa...aynı tadı veriyorsa hiç gereği yok.Pek bir nefis görünüyor canım yaaa..ellerine sağlık..
YanıtlaSilDün gece aynı yemeği eşim yaptı afiyetle yedik,gerçekten çok güzel oluyor,gerçek içli köfte tadını alabiliyorsun.
YanıtlaSilsevgiler..
Ellerine sağlık canım ,nasıl canım istedi bilemezsin :) yapıcam bende bunu mutlaka:)
YanıtlaSilÇok pratik ama ayni zamanda lezzetli bir tarif. Ellerine saglik!
YanıtlaSilAyrica kiymetli ziyaretin ve yorumun için tesekkur ederim.
sevgilerimle...
Emine
Bu tarifi 'pratik içli köfte' olarak görmüştüm ama hiç denemedim Handancım. Nefis görünüyor, rahat dilimleniyor mu bari? Merak ettim. Ellerine sağlık cancağızım..
YanıtlaSilArtık şart oldu mutlaka yapacağım. Ellerine sağlık canım sabah sabah iştahımı açtın. Sağlık ve sevgi dileği ile..
YanıtlaSilyaa benimde hep aklımda oln denemek istediğim bir tarif, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilKöfte değil pasta olmuş arkadaşım ellerine sağlık çok güzel görünüyor sevgiler...
YanıtlaSilNe kadar pratik bir tarif. Cogu zaman vakit aliyor diye yapmadigim icli kofteyi bu sekilde yapabilirim artik. Cok tesekkurler tarif icin..
YanıtlaSilSevgiler...
aaa bu tarifle aklımı aldın doğrusu denemeli en kısa zamanda teşekkürler : ) güzel bir cuma güzel bir hafta sonu dileklerimle...
YanıtlaSilLezzetli Somon Serapcığım piştikten sonra sıcak sıcak hemen kesersen dağılmıyor soğuyunca tabi ki dağılıyor.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSilannemin tepsi köftesi dediği bir tarif....kesin bu aralar yapmam gerek ....süper görünüyor....ellerinize sağlık....
YanıtlaSilAdana'nın sini köftesi bu. Şimdiki mutfaklarda sini fırına sığmaz ve fırın tepsisinde yapıyoruz. Senin yaptığın da kalıp gibi olmuş iyi fikir ellerine sağlık nurlu mutfakta arkadaşim da yapmıştı. Sevgiler Pırıl...
YanıtlaSil