Herkese hayırlı Cumalar dilerim. Yine bir iş haftasının son günündeyiz. Deniz ürünlerine aşık biri olarak en sevdiğim güne deniz ürünlü bir tarif koymak istedim. Çocukluğumun yazları Tuzla'da geçti. Okul kapanır kapanmaz Tuzla'daki yazlığımıza gider okul açılana kadar orada kalırdık. Tuzla'nın en güzel yıllarını sanırım biz yaşadık. Bir kaç yazlık site dışında zeytin ağaçları, incir ağaçları, böğürtlenlerin olduğu bir yeşilliğe, harika bir denize sahipti. Akşamları çocuk halimizle sahilden kepçe ile karides avlardık.(Düşünün karidesin bolluğunu) Yazlık evimizin karşısında o zaman ki adıyla Madamın Adasına gider avcum kadar midyeler toplar dönerdik.(O ada şimdi Koç'ların adası oldu) Babam balık tutmayı çok severdi ablam ve ben de onunla beraber balığa çıkardık. Balık o kadar boldu ki tuttuğumuz balıklardan tüm komşularımıza dağıtırdık. Haftasonları geceleri babamla ağ atar, ağ taşlar sabah bu ağı toplar mis gibi deniz kokusu eşliğinde ağı ayıklar, yengeçleri, balıkları kovalara doldururduk. Bir keresinde babacığım yavru bir köpekbalığı bile tuttu.(Fotoğrafını bulursam sizlerle paylaşırım)İşte böyle bir çocukluk, genç kızlık geçirdim ve balıkla, deniz ürünleriyle içiçe büyüdüm. Şimdi Tuzla hala çok güzel ama inşaatlar arttı, yeşillkler azaldı Tuzla benim için hala 8, 9 yaşımdaki Tuzla'dır. 20 sene sonunda yazlığımızı sattık ama Tuzla'dan kopmadık her Bayram, her özel günde babacığımın Tuzla'daki mezarını ziyarete gider, mis gibi deniz havasını koklar, meşhur Doktor'un köftesini yeriz. Denizle içiçe büyüyünce balık ve deniz ürünleri de insanın vazgeçilmezleri oluyor. Ailemde kızım dahil herkes balığı çok sever en az seven benimdir. Ben sadece büyük balığı tercih ederim ve deniz ürünlerine aşığım her gün yesem bıkmam. Bugün de size çok severek yediğim bir tarifi vereceğim. Simdiden afiyetler olsun.
Malzemeler:(4 kişilik) 50 gr. karides
50.gr. kalamar
50.gr. yengeç bacağı
5 adet yeşil sivri biber
2 adet domates
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
kuru nane
kekik
kuru fesleğen
tuz
karabiber
toz kırmızıbiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Karides, yengeç bacağı ve kalamar yıkanır, temizlenir ve küçük küçük doğranır (bu malzemelere ek olarak siz istediğiniz deniz ürününü ekleyebilirsiniz midye, ahtopot gibi) Bir teflon tavada zeytinyağı ısıtılır ve içine dövülmüş sarımsak konulur ve çevrilir. Sonra küçük küçük doğranmış soğan eklenip kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve sotelenir. Kalamar, yengeç bacağı ve karides de bu tavaya konulur ve hepsi iyice pişirilir. Bu arada baharatlar da ekilir.(Ne kadar bol ve çeşitli baharat eklerseniz tadı o ölçüde güzel olur. ) En son olarak kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates de eklenir ve karıştırılır. Karışım iyice pişince altı kapatılır ve sıcakken taze sandöviç arasına doldurularak servis yapılır. (Ekmek arası yemek istemiyorsanız servis tabağına alarak da servis yapabilirsiniz)
AFİYET OLSUN
Aman aman bu nasıl birşeydir böyle, ellerine sağlık
YanıtlaSilCanımmm bu ne güzellik ellerine sağ
YanıtlaSillık hayırlı cumalar öpüyorum.
deniz ürünlerini bende severim:))
YanıtlaSilellerine sağlık nefis olmuş canım mutlu haftasonları
Daha önce hiç duymamıştım ama hem yazınızı hem de tarifi okuyunca çok beğendim. Deniz ürünlerini seven birisi olarak en kısa zamanda deneyeceğim...
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Hayırlı cumalar, Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
hepsini aldım . içim gitti görüntüye Handancım. nefiiss sevgiler
YanıtlaSilyazınızı okuyunca bende eskilere gittim, bizde Tekirdağda balık avlamaya çıkardık, o heyecanla sabahın 5'inde kalkıp dönüşte yorulmak bilmeden tüm siteye balık dağıtırdık, bira sosuyla hazırlanmış midyeler ve kızarmış balıklar hey gidi günlerr heyy, ama ben de bu tarifi bilmiyordum, hemen deneyeceğim ve yerkende şimdi uzaklarda olan tüm büyüklerime dularlar göndermeyi ihmal etmeyeceğim..herkese iyi haftasonları
YanıtlaSilCanım anlattıklarını sanırım artık rüyamızda görüyoruz. Nasıl bir bolluktur bu böyle...
YanıtlaSilTarin nefis canım
Yapan biri olarak lezzetini tahmin ederim
Ellerine sağlık canım
Sevgiler
canım senin deniz ürünlü tariflerine bayılıyorum:))
YanıtlaSilellerine sağlık:)
:)Annemler gibi anlattın Tuzlayı Handan ablacım.Bende hatırlarım babam koca koca palamutlar pavuryalar getirdi şimdi nerdeee..He tabi bana göre biz hala çok şanslıyız Tuzlada oturmakla.Eski hali kalmasa bile yinede İStanbulun diğer semtlerine göre daha temiz trafiği az doktorun köftecsi hala var:)
YanıtlaSilEllerine sağlık tarifin için inşalla bir gün beklerim banada :)
Ekmek arasi olan beni mest etti.
YanıtlaSilEllerien saglik canim.
Sevgiler,
Sefa
Canım,
YanıtlaSilçocukluğunu okuyunca çok hoşuma gitti. Bu genç yaşına rağmen sen bile nerede eski günler diyorsan bu ülkenin yerleşim politikasını düşün artık. Para kazanmak adına güzelliklerin yok olup, yerine taş binaların geldiği bu yıllar çok acı. Dilerim doğal güzelliklere ve geçmişimize sahip çıkılır.
Ellerine sağlık. Nefis bir görüntü olmuş.
Sevgiyle kal.
keşke Tuzla artık eski tuzla olsa, yol doldurulduğundan beri ben soğudum oradan ama benim de çocukluk anılarım harika! Deniz ürünlü kokoreçi pek çok insanın yadırgadığına şahit oldum, üzücü keşke deneseler, çok severim ben de... Ellerinize sağlık!
YanıtlaSilEllerinize sağlık bir sürü lezzet bir arada
YanıtlaSilGüzel bir haftasonu dilerim
Sevgiler:)
ne kadar hoş anılar:) ben hiç denemedim kalamarı karidesi bu şekilde pişirmeyi ellerine sağlık ye beni diyor.
YanıtlaSilbunu eşime göstermem gerek :) ellerine sağlık Handan abla, mutlu haftasonları..
YanıtlaSilMaşallah canım ne hoş yazmışsın,yüreğine sağlık.
YanıtlaSilDeniz ürünlerini çok seviyorsun belli ki,sevilmez mi.
Süper görünüyor :)
Kocaman sevgi ve selamlarımla
handancım çocukluk günlerini ne güzel anlatmışsın.benim içinde sevgi dolu baba ocğaım bir başka hatırlanır.neyse geçmişe dalmayım yine:(( kokoreç enfes görünüyor.ellerine sağlık
YanıtlaSilHandan cım ellerine sağlık nefis olmuş.
YanıtlaSilaaa kepçeyle karides, midyeler, böyle becerikli bir aşçı olmana şaşırmamak gerek diye düşündüm okurken çok tatlı yazmışsın ve gerçekten çok güzel geçmiş çocukluğun
YanıtlaSiltarif için teşekkürlerherşey gönlünce olsun
Tariften çok Tuzla anıları beni baştan çıkardı, sanırım ben de o eski günlere dönmek istiyorum :) Sevgiler...
YanıtlaSilDeniz ürünü dedin mi benim için bitiğim andır.Bayılırım ellerine sağlık olsada yesek:))
YanıtlaSilbu ne güzellik olsada yesem.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilEllerine sağlık,süper birşey bu...
YanıtlaSilMutlu haftasonları :)
ayayayy bu ne muhteşem bir ekmek arası olmuş, banada lütfen :) humus da mükemmel olmuş sevgiler..
YanıtlaSilellerine saglik canim
YanıtlaSildeniz urunleride sevenler icin harika bir tarif
canım arkadaşım ellerin dert görmesin.sper ötesi görünüyor.ne cici tariflerin var maşallah.allahım nazardan saklasın canım.bloğun çok sıcak ve içten.ben de sımsıcak sevgilerimi bırakıyorum sana...
YanıtlaSildenizden babam çıksa yerim diyen biri olarak bu lezzet tam bana göre olmuş :)
YanıtlaSilellerine sağlık
Malzeleri ve yapılışını okurken canım istedi walla:) Çok lezzetli gözüküyor. Ellerine sağlık...
YanıtlaSil