13 Ağustos 2010 Cuma

Empanada-Güney Amerika'dan bir tat

Ramazanın bu ilk Cuması herkese hayırlı olsun. Tatilimi geçirdiğim Güney Amerika da gerek Brezilya'da, gerekse Arjantin'de bizim ağız tadımıza uygun pek çok yemekle ve lezzetle karşılaştım. Bu iki ülkede de insanlar hamur işlerini çok seviyor ve yiyorlar. Bugün size Arjantin'in meşhur Empanada (içine çeşitli malzemeler konularak pişirilen hamur) tarifini vereceğim. Empanada fırında pişirildiği gibi kızartılarak da hazırlanabiliyor. Arjantin'de genellikle fırında yapılırken, Iguazu'da kızartmayı tercih ediyorlar. Tarife geçmeden önce Empanada hakkında derlediğim kısa bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.(Önümüzdeki günlerde Brezilya'dan da bir tarif vereceğim)
Empanada: İspanya, Meksika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya'da Empanada'ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta'dan alır. Arjantin'de empanadalar genelde 10 cm civarında ve yarımay şeklindedir. Sığır eti doldurulmuş (empanada de carne), tavuk eti doldurulmuş (empanada de pollo), jambon ve peynir doldurulmuş (empanada de jamón y queso) ve diğer malzemelerle doldurulmuş (ton balığı, soğan, ıspanak, v.b.) empanada türleri mevcuttur.(kaynak:Vikipedi)
Empanadanın gerek görüntüsünün, gerekse tadının bizim böreklerimizden(kızartılarak yapılanı çiğ böreğimiz ile tıpatıp aynı) hiçbir farkı olmadığı için seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:(Fırında pişirilen)
Hamur için:
3 bardak un
3 yemek kaşığı tereyağı(küp, küp doğranmış )
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İç malzemesi:
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb.harç
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır. Un, tuz ve tereyağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır. Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür. Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır. Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur. Buzdolabında bir saat bekletilir. Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır. Unlanan tezgahın üzerine konulur , üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır. Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır. Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır. Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir. Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür. Önceden 180 C’de ısıtılmış fırında maks. 25 dak.(kızarana kadar) pişirilir. Ilınması beklenir ve servis edilir.
AFİYETOLSUN

44 yorum:

  1. Farklı lezzetleri severim bende denemeliyim, paylaımın için teşekkürler Handanım, Ellerine sağlık, afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  2. Handan'cığım,ben bu güzelliği denemiştim,lezzet dergisinden almıştım tarifi.Hakikaten nefis bir tat,reçetini kaydediyorum bu şekilde de yapacağım inşaAllah..
    Gönlüne sağlık,ne güzel anlatmışsın
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
  3. Handancım bu tarif tam benlik olmuş.
    Mutlaka yapmalıyım.
    Çok teşekkürler canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ah bu hamur işlerini neden bu kadar seviyoruz ki :)))
    eline sağlık canım..
    harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık,hafatasonu deneyebilsem keşke çok guzel gözüküyor ;hamur islerine bayılıyorum :(

    YanıtlaSil
  6. çok güzel olmuş handancım ellerine sağlık...
    bende geçenlerde benzerini milföy ile yapmıştım:))
    harika görünüyor kesinlikle:))

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım istedi ama gerçekten nefis olmuşa benziyor

    YanıtlaSil
  8. handancım ellerine sağlık .çok güzel bir lezzet olduğu her halinden belli.farklı ülkelerin tatlarını tanımak çok güzel.sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık handancım muhteşem olmuş bu tür hamur işlerine bayılırımbir keresinde bunun içinin işkembeli baharatlı biberli ve domateslisini yemiştim yapan kişinin ellerine sağlık enfesti..:))

    YanıtlaSil
  10. Ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    hayırlı cumalar
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Değişik bir tat.Yapılacaklara yazıldı.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. bizim çiğ böreğimiz gibi görünüyor, ama hamuru poğaça hamuru gibi... Sanırım daha dolu dolu bir hamur olmuştur. Bu tarz börekleri çok severim, sizin böreklerde çok da lezzetli görünüyor... Hemen denenecek, paylaşım için teşekkürler.
    Ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. degişik ülkelerin tariflerini tabiiki damak tadımıza ugdugu sürece çok seviyorum.en kısa zamanda denemek isterim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  14. Çiğ böreğimize çok benziyor. Lezzetli bir görüntüsü var paylaşımınz için teşekkürler. Hayırlı cumalar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  15. Anthony Bourdain yerken tarif almıştım ben de, yapsam da bloga koysam derken, iyi oldu:))

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  17. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor... Hamuru ve içi malzemesi damak tadımıza çok uygun nefis olmuş... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık, nefis görünüyor, sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. hımmm farklı bir :) lezzet canım ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  20. Güzel bir tarif, deneyeceğim. KApalı pide gibi, eminim çok lezzizdir.

    elerine sağlık
    cafederins

    YanıtlaSil
  21. Canım ellerine sağlık.Tadını çok merak ettim.Bir tane aldım:)Hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  22. Ayşenim çok teşekkkürler canım.

    YanıtlaSil
  23. Cafe Pepela daha önceden denediğine sevindim gerçekten bizim ağız tadımıza çok uygun değil mi?

    YanıtlaSil
  24. Tijenciğim, beğeneceğini umarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Nunucuğum, hamur işi olunca akan sular duruyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Lifegoeson, denersen şimdiden afiyet olsun derim.

    YanıtlaSil
  27. Denizciğim teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Aylin çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  29. Bernacığım beğendiğine sevindim canım.

    YanıtlaSil
  30. Sevilciğim çok teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  31. Karabidikim şimdiden afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  32. Dokuzuncu bulut beğendiğine sevindim.

    YanıtlaSil
  33. Eylemciğim bu tarifi beğeneceğini umarım.

    YanıtlaSil
  34. Narince şimdiden afiyet olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  35. Gizemli tatlar, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Banucuğum, beğendiğine sevindim.

    YanıtlaSil
  37. Sevgil Zehra, şimdiden afiyet olsun

    YanıtlaSil
  38. Paşakızı mutfakta, afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil

  39. Merhabalar, Web siteniz çok güzel tasarlanmış, çok beğendik. Gezdiğimiz yerler hakkında paylaşım yaptığımız bir bloğumuz var. Oralarda tatma fırsatı bulduğumuz yerel yemeklerin tarifleri için sizin blogunuzu link olarak veriyoruz.
    Tarifleriniz için teşekkürler.
    Saygılar,
    www.hayatbahanegezmeksahane.blogspot.com


    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)