Ramazanın bu ilk Cuması herkese hayırlı olsun. Tatilimi geçirdiğim Güney Amerika da gerek Brezilya'da, gerekse Arjantin'de bizim ağız tadımıza uygun pek çok yemekle ve lezzetle karşılaştım. Bu iki ülkede de insanlar hamur işlerini çok seviyor ve yiyorlar. Bugün size Arjantin'in meşhur Empanada (içine çeşitli malzemeler konularak pişirilen hamur) tarifini vereceğim. Empanada fırında pişirildiği gibi kızartılarak da hazırlanabiliyor. Arjantin'de genellikle fırında yapılırken, Iguazu'da kızartmayı tercih ediyorlar. Tarife geçmeden önce Empanada hakkında derlediğim kısa bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.(Önümüzdeki günlerde Brezilya'dan da bir tarif vereceğim)
Empanada: İspanya, Meksika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya'da Empanada'ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta'dan alır. Arjantin'de empanadalar genelde 10 cm civarında ve yarımay şeklindedir. Sığır eti doldurulmuş (empanada de carne), tavuk eti doldurulmuş (empanada de pollo), jambon ve peynir doldurulmuş (empanada de jamón y queso) ve diğer malzemelerle doldurulmuş (ton balığı, soğan, ıspanak, v.b.) empanada türleri mevcuttur.(kaynak:Vikipedi)
Empanadanın gerek görüntüsünün, gerekse tadının bizim böreklerimizden(kızartılarak yapılanı çiğ böreğimiz ile tıpatıp aynı) hiçbir farkı olmadığı için seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:(Fırında pişirilen)
Hamur için:
3 bardak un
3 yemek kaşığı tereyağı(küp, küp doğranmış )
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İç malzemesi:
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb.harç
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır. Un, tuz ve tereyağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır. Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür. Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır. Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur. Buzdolabında bir saat bekletilir. Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır. Unlanan tezgahın üzerine konulur , üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır. Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır. Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır. Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir. Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür. Önceden 180 C’de ısıtılmış fırında maks. 25 dak.(kızarana kadar) pişirilir. Ilınması beklenir ve servis edilir.
AFİYETOLSUN
Farklı lezzetleri severim bende denemeliyim, paylaımın için teşekkürler Handanım, Ellerine sağlık, afiyetler olsun..
YanıtlaSilHandan'cığım,ben bu güzelliği denemiştim,lezzet dergisinden almıştım tarifi.Hakikaten nefis bir tat,reçetini kaydediyorum bu şekilde de yapacağım inşaAllah..
YanıtlaSilGönlüne sağlık,ne güzel anlatmışsın
Muhabbetle
Handancım bu tarif tam benlik olmuş.
YanıtlaSilMutlaka yapmalıyım.
Çok teşekkürler canım
sevgiler
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilah bu hamur işlerini neden bu kadar seviyoruz ki :)))
YanıtlaSileline sağlık canım..
harika görünüyor.
ellerine sağlık,hafatasonu deneyebilsem keşke çok guzel gözüküyor ;hamur islerine bayılıyorum :(
YanıtlaSilçok güzel olmuş handancım ellerine sağlık...
YanıtlaSilbende geçenlerde benzerini milföy ile yapmıştım:))
harika görünüyor kesinlikle:))
Ellerine sağlık canım istedi ama gerçekten nefis olmuşa benziyor
YanıtlaSilhandancım ellerine sağlık .çok güzel bir lezzet olduğu her halinden belli.farklı ülkelerin tatlarını tanımak çok güzel.sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık handancım muhteşem olmuş bu tür hamur işlerine bayılırımbir keresinde bunun içinin işkembeli baharatlı biberli ve domateslisini yemiştim yapan kişinin ellerine sağlık enfesti..:))
YanıtlaSilAblacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
YanıtlaSilhayırlı cumalar
sevgiler
Değişik bir tat.Yapılacaklara yazıldı.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbizim çiğ böreğimiz gibi görünüyor, ama hamuru poğaça hamuru gibi... Sanırım daha dolu dolu bir hamur olmuştur. Bu tarz börekleri çok severim, sizin böreklerde çok da lezzetli görünüyor... Hemen denenecek, paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, sevgiler...
degişik ülkelerin tariflerini tabiiki damak tadımıza ugdugu sürece çok seviyorum.en kısa zamanda denemek isterim.ellerine saglık.
YanıtlaSilÇiğ böreğimize çok benziyor. Lezzetli bir görüntüsü var paylaşımınz için teşekkürler. Hayırlı cumalar.
YanıtlaSilSaygılar.
Anthony Bourdain yerken tarif almıştım ben de, yapsam da bloga koysam derken, iyi oldu:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık nefis görünüyor... Hamuru ve içi malzemesi damak tadımıza çok uygun nefis olmuş... Sevgilerimle...
YanıtlaSilellerine sağlık, nefis görünüyor, sevgiler...
YanıtlaSilhımmm farklı bir :) lezzet canım ellerine sağlık ...
YanıtlaSilGüzel bir tarif, deneyeceğim. KApalı pide gibi, eminim çok lezzizdir.
YanıtlaSilelerine sağlık
cafederins
Canım ellerine sağlık.Tadını çok merak ettim.Bir tane aldım:)Hayırlı ramazanlar..
YanıtlaSilAyşenim çok teşekkkürler canım.
YanıtlaSilCafe Pepela daha önceden denediğine sevindim gerçekten bizim ağız tadımıza çok uygun değil mi?
YanıtlaSilTijenciğim, beğeneceğini umarım. Sevgiler.
YanıtlaSilNunucuğum, hamur işi olunca akan sular duruyor. Sevgiler.
YanıtlaSilLifegoeson, denersen şimdiden afiyet olsun derim.
YanıtlaSilDenizciğim teşekkürler canım.
YanıtlaSilSevgili Aylin çok teşekkürler.
YanıtlaSilBernacığım beğendiğine sevindim canım.
YanıtlaSilLezzet Sarayı afiyet olsun.
YanıtlaSilSevilciğim çok teşekkürler canım.
YanıtlaSilKarabidikim şimdiden afiyet olsun canım.
YanıtlaSilDokuzuncu bulut beğendiğine sevindim.
YanıtlaSilEylemciğim bu tarifi beğeneceğini umarım.
YanıtlaSilFuat Bey çok teşekkürler.
YanıtlaSilNarince şimdiden afiyet olsun sevgiler.
YanıtlaSilGizemli tatlar, çok teşekkürler.
YanıtlaSilBanucuğum, beğendiğine sevindim.
YanıtlaSilHatice çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilKrema tadında sevgiler.
YanıtlaSilSevgil Zehra, şimdiden afiyet olsun
YanıtlaSilPaşakızı mutfakta, afiyet olsun canım.
YanıtlaSil
YanıtlaSilMerhabalar, Web siteniz çok güzel tasarlanmış, çok beğendik. Gezdiğimiz yerler hakkında paylaşım yaptığımız bir bloğumuz var. Oralarda tatma fırsatı bulduğumuz yerel yemeklerin tarifleri için sizin blogunuzu link olarak veriyoruz.
Tarifleriniz için teşekkürler.
Saygılar,
www.hayatbahanegezmeksahane.blogspot.com