11 Mayıs 2010 Salı

Girit Kabak Dolması


Çok güzel ama bir o kadar da yoğun bir haftasonu, ardından Pazartesi sabahı 07:00 uçağı ile Trabzon'a uçuş, tüm gün toplantı, akşam 20.30 uçağı ile İstanbul'a dönüş ile haftaya başladım ve sizlere ancak iyi haftalar diliyorum. Sıcak bir hafta bizi bekliyor. Bu sıcak haftayı sebze yemekleriyle geçirmek gerekiyor. Bu nedenle hem görüntüsünü, hem de tadını çok sevdiğim ve yoğurtla beraber yendiğinde son derece hafif ve sağlıklı olan girit kabak dolması tarifini veriyorum.
Malzemeler:
1 kg. kabak
250 gr. dolmalık kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
3 sap taze nane (taze nane yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane)
1 çay kaşığı sumak
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
zeytinyağı
3 tane domates
Hazırlanışı
Kabaklar yıkanır, dışları kabak soyacağı ile tırtıklı olarak soyulur, içleri kabak oyacağı ile boşaltılır. Kabakların tepeleri şapka şeklinde kesilir, iç kısmı hafifçe oyulur. Bir kaba kıyma, doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, ince kıyılmış nane, sumak, tuz, biber, zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı salça konur ve hepsi iyice karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Hazırlanan bu iç, kabakların içine üst tarafta biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur. Bu boşluğa bir domates dilimi konulur.
İçi hafifçe oyulan şapka şeklindeki kapak domates diliminin üstüne kapatılır. Kabaklar bir tencereye sıkıştırılarak dizilirler. 1 yemek kaşığı salça biraz su ile sulandırılarak tencereye konulur. Kabakların yarısına gelecek şekilde tencereye su eklenir ve kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya ve dolma içi pişinceye kadar pişirilir. Yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN

8 yorum:

  1. ellerinize sağlık kabak dolması birrde yanında yoğurt olursa harika olur

    YanıtlaSil
  2. Bernacığım, yoğurtla gerçekten çok güzel oluyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kabak dolmasını o kadar çok severim ki! Okurken bile az önce kahvaltı yapmam rağmen canım istedi:) Gerçekten yanında bir de yoğurt olunca süper! Girit kabakları bu şekilde mi oluyor? Çok hoş görünüyorlar. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Tümaycığım, ben tadından çok bunların görünüşlerine bayılıyorum çok şekerler. Ayrıca tadı da normal kabaktan daha lezzetli.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık. Çok enfes ve leziz görünüyorlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. yanında yoğurtla offf süper
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Hande,ziyaretin ve yorumun için teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)