31 Aralık 2014 Çarşamba
29 Aralık 2014 Pazartesi
Cornflakesli (Mısır Gevrekli) Tavuk
Herkese iyi akşamlar. Bir yılbaşı klasiği olan iç pilavlı tavuk dolması yerine alternatif bir lezzet arayanlar için bir tarifim var bu akşam. Cornflakesli tavuğu iç pilav ve salata ile yılbaşı sofranızda konuklarınıza iç rahatlığı ile sunabilirsiniz. İç pilavlı tavuk dolması tarifi için buraya tık tık.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
8 parça kalça kemiksiz tavuk
tavukların üzerini kapatacak kadar sade cornflakes
1 paket krema
tuz
karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı: Cam bir fırın kabının zeminine kremanın yarısı dökülüp, tüm zemine yayılır. Daha önceden haşlanmış tavuklar didiklenip kabın zeminine döşenir. Üzerine tuz, karabiber serpilir. Kremanın kalanı tavukların her yerine gelecek şekilde dökülür. Cornflakes (mısır gevreği) tüm tavuğun üzerini kapatacak şekilde kaba tavukların üzerine yayılır. Cornflakesin kremayı biraz emmesi beklendikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180'C'de cornflakesin üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve pilav ve salata ile birlikte sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
27 Aralık 2014 Cumartesi
Turplu Salata
Herkese iyi akşamlar. Yılbaşı sofrası için öneri tariflerimde bu akşam bir salata tarifim var. Yılbaşı menünüzü hazırlarken yapımı kolay, zaman almayan ve lezzetli bir salata alternatifi arıyorsanız bu salatayı denemenizi öneririm. Böylece hem zamanınızı ve enerjinizi diğer yemeklerinize ayırır, hem de lezzetli ve görünümü güzel bir salata sofranızda yerini alır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet kıvırcık salata
4 adet orta boy kırmızı turp
1 demet roka
yarım çay bardağı ayıklanmış nar
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı: Kıvırcık salata, roka yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Turplar ayıklanır, yıkanırlar. Kıvırcık salata ince, ince bir kabın içine kıyılır. İçine ince ince kıyılan roka eklenir. Alaca olarak soyulan ve dilimlenen turplar da salataya konulur. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kasede iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine ayıklanmış narlar dökülür ve salata yılbaşı sofrasındaki yerini alır.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
1 adet kıvırcık salata
4 adet orta boy kırmızı turp
1 demet roka
yarım çay bardağı ayıklanmış nar
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı: Kıvırcık salata, roka yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Turplar ayıklanır, yıkanırlar. Kıvırcık salata ince, ince bir kabın içine kıyılır. İçine ince ince kıyılan roka eklenir. Alaca olarak soyulan ve dilimlenen turplar da salataya konulur. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kasede iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine ayıklanmış narlar dökülür ve salata yılbaşı sofrasındaki yerini alır.
AFİYET OLSUN.
26 Aralık 2014 Cuma
Limonlu Kek
Herkese iyi akşamlar. Çayınızın, kahvenizin yanına limon aromalı nefis bir kek tarifim var bu akşam.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağından biraz az süt (kalan limon suyuna ekleniyor)
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu (limon çok sulu ise yarısı kullanılır)
1 adet rendelenmiş limon kabuğu (Tarif hamaratanne.com'dan alınmıştır)
Hazırlanışı:
Yumurtalar toz şeker ile beyaz renkli bir kıvam alana kadar iyice çırpılır. Üzerine un, zeytinyağı, süt, kabartma tozu, vanilya eklenir ve iyice çırpılır. Kıvam alınca limon kabuğu rendesi, limonun suyu, yoğurt ve sütün kalanı eklenir ve çırpılır. Kek hamuru iyice karışınca yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 175 'C fırında yaklaşık 40 dak. pişirilir. (Keke bir kürdan batırıldığında kürdan temiz çıkıyorsa ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir) Kek pişince fırından alınır ve kendi kabının içerisinde bir süre bekletilir. Kek kalıbından çıkarılan kek servis tabağına alınır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağından biraz az süt (kalan limon suyuna ekleniyor)
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu (limon çok sulu ise yarısı kullanılır)
1 adet rendelenmiş limon kabuğu (Tarif hamaratanne.com'dan alınmıştır)
Hazırlanışı:
Yumurtalar toz şeker ile beyaz renkli bir kıvam alana kadar iyice çırpılır. Üzerine un, zeytinyağı, süt, kabartma tozu, vanilya eklenir ve iyice çırpılır. Kıvam alınca limon kabuğu rendesi, limonun suyu, yoğurt ve sütün kalanı eklenir ve çırpılır. Kek hamuru iyice karışınca yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 175 'C fırında yaklaşık 40 dak. pişirilir. (Keke bir kürdan batırıldığında kürdan temiz çıkıyorsa ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir) Kek pişince fırından alınır ve kendi kabının içerisinde bir süre bekletilir. Kek kalıbından çıkarılan kek servis tabağına alınır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
22 Aralık 2014 Pazartesi
Düğün Çorbası
Herkese iyi akşamlar. Yılbaşı yaklaşırken yılbaşı sofrası için alternatif bir çorba tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Rumeli'den mutfağımıza gelen Düğün Çorbası lezzeti ile yılbaşı akşamı güzel bir tat olarak sofranızda yer alabilir. Afiyet olsun.
Düğün Çorbası: Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla raslarız. Özellikle köy mutfaklarının çoğunda çorba mutlaka aranır. Bu emek yoğun bağ bahçe işlerinde yorulacaklar için, günü zinde geçirmenin, ya da genellikle çetin kış koşullarının etkili olduğu yörede vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın da yolu olarak görülür. Limonlu terbiye Rumeli mutfağından mutfak kültürümüze girmiş bir çorba terbiyeleme yöntemidir. Düğün çorbasında da bu terbiyenin uygulanışına yer verilmektedir.
Öte yandan, bazı özel kutlamalar için özellikli aranan çorbalar da vardır. İşte düğün çorbası da isminden anlaşılacağı üzere, özellikle düğün, sünnet yemeği gibi kutlamalarda sofrada yer bulur. Bu çorbayı Trakya' da olduğu gibi, özellikle Rumeli' de Bulgaristan' ın Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu yerlerinde hala görmekteyiz. Üstelik damağa doyumsuz tad veren içimiyle, çorbaların hası olmak gibi bir nam ile bilinir. Öte yandan bu çorbanın otantik hazırlanışında gerdan yer alsa da, bazı yerlerde kuzu etiyle de aynı yöntem izlenerek hazırlanır.(Yazı internetten alıntıdır)
Malzemeler:
500 gr. gerdan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı etsuyu
1 çay bardağı süt
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
kırmızı pul biber
terbiye için:
1 adet yumurtanın sarısı
yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
Gerdan bir tencereye konulur ve üzerini geçecek kadar su eklenip, haşlanır. Haşlanan etler kemiklerinden ayrılıp, didiklenir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından ılınmış olan 4 su bardağı et suyu ve süt yavaş yavaş tencereye eklenir. Sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Didiklenmiş etler ve tuz eklenir.Tekrar karıştırılır ve bir iki taşım daha pişirilir. Diğer tarafta bir kapta yumurta sarısı ile limon suyu iyice karıştırılıp, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye azar azar konulur ve karıştırılır. Birkaç kepçe çorba daha alınır, terbiyeye eklenir, karıştırılır ve terbiye çorba ısısına getirilir. Terbiye azar azar çorbaya katılır ve karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı bir kapta eritilir ve içine dökülen kırmızı pul biber kızdırılıp, servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Hazırlanışı:
Gerdan bir tencereye konulur ve üzerini geçecek kadar su eklenip, haşlanır. Haşlanan etler kemiklerinden ayrılıp, didiklenir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından ılınmış olan 4 su bardağı et suyu ve süt yavaş yavaş tencereye eklenir. Sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Didiklenmiş etler ve tuz eklenir.Tekrar karıştırılır ve bir iki taşım daha pişirilir. Diğer tarafta bir kapta yumurta sarısı ile limon suyu iyice karıştırılıp, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye azar azar konulur ve karıştırılır. Birkaç kepçe çorba daha alınır, terbiyeye eklenir, karıştırılır ve terbiye çorba ısısına getirilir. Terbiye azar azar çorbaya katılır ve karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı bir kapta eritilir ve içine dökülen kırmızı pul biber kızdırılıp, servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
15 Aralık 2014 Pazartesi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Herkese iyi akşamlar. Her sebzeyi, meyveyi mevsiminde tüketmeyi tercih ettiğimden kışın yaz sebze ve meyvelerinin tazelerini değil, kurutulmuşlarını kullanıyorum. Bu akşamki tarifim de kışın soframda bol bol yer alan kuru patlıcan ile yapılan bir lezzet. Daha önce etli tarifini verdiğim kuru patlıcanın bulgur ile yapılan bu tarifi de en az etlisi kadar nefis oluyor.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
Hazırlanışı:Kuru patlıcanlar yıkanır ve altı kapatılmış kaynar suda 5 dak. bekletilirler. Diğer tarafta ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş bulgur bir kaba konur. Küçük küçük doğranmış kuru soğan, salça, nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağı kaba eklenir ve hepsi iyice karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan iç kaynar sudan çıkarılıp süzülmüş patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanın tamamı doldurulmaz ve ağız kısmında pay bırakılır. Ağız kısmı elle kapatılır. Tencereye patlıcanlar yatay şekilde ve bir tanesinin ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde yerleştirilir.(Ağız kısımları bu şekilde yerleştirilip açılmaları önlenmiş olur. Piştikten sonrada ağızlarının kapalı olması gerekir) Tüm patlıcanlar bu şekilde dizilirler. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su konulur. Üstüne bir kapak kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan dolmalar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
Hazırlanışı:Kuru patlıcanlar yıkanır ve altı kapatılmış kaynar suda 5 dak. bekletilirler. Diğer tarafta ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş bulgur bir kaba konur. Küçük küçük doğranmış kuru soğan, salça, nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağı kaba eklenir ve hepsi iyice karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan iç kaynar sudan çıkarılıp süzülmüş patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanın tamamı doldurulmaz ve ağız kısmında pay bırakılır. Ağız kısmı elle kapatılır. Tencereye patlıcanlar yatay şekilde ve bir tanesinin ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde yerleştirilir.(Ağız kısımları bu şekilde yerleştirilip açılmaları önlenmiş olur. Piştikten sonrada ağızlarının kapalı olması gerekir) Tüm patlıcanlar bu şekilde dizilirler. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su konulur. Üstüne bir kapak kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan dolmalar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN