29 Ocak 2014 Çarşamba

Mantarlı Pazılı Kuskus

Herkese iyi akşamlar. Bu akşam sizlere  ister sıcak, ister soğuk yenebilecek hazırlanması  çok kolay ve çok sağlıklı bir tarifim var. Her zaman ki alternatif tarif isteyenlere öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler:(8 kişilik)
2 su bardağı kuskus
2 bağ pazı
250 gr. istiridye mantarı
zeytinyağı
 tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Kuskus kaynar tuzlu suda haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ayıklanıp iyice yıkanan pazılar süzülür ve büyük büyük doğranır. Tavaya çok az zeytinyağı konulur,  pazılar eklenir ve karıştırılarak kavrulurlar. Pazılar çok hafif kavrulunca (diriliğini kaybetmeden) ateşten alınır. Mantarlar ayıklanıp, yıkanıp kağıt havlu ile suları alınır. Kuruyan mantarlar doğranırlar. Pazılar tavadan  alınınca tavaya doğranmış mantarlar konulur. Harlı ateşte çevrilerek pişirilirler.(Eğer mantarlar suyunu bırakırsa suyunu çekene kadar çevrilirler). Mantarların rengi dönünce ocağın altı kapatılır. Kuskus bir kaba konulur ve üzerine kavrulmuş pazı ve mantarlar konulur. Tuz ve karabiber eklenir. (İstenirse çok az bir zeytinyağı eklenir. Ben koymadım) Hepsi karıştırılarak iyice harmanlanır, servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir. (Ilık ya da soğuk olarak da servis edebilirsiniz)
AFİYET OLSUN.

27 Ocak 2014 Pazartesi

Nohutlu Çiçek Bamya

Herkese güzel bir hafta dilerim. Kışın yaz sebzelerini özleyince onların kurutulmuşlarını kullanmak oldukça başvurduğum bir yöntemdir. Çiçek bamya da kışın bamyayı özlediğimde  mutfağımda hemen yerini alır. Özellikle çorbasını çok yaptığım çiçek bamyanın nohutlusunu da çok severim. Kışın hem yaz tatlarını hissetmek hem de soğuk günler için baklagillerden enerji almak isteyenler için bu tarifi öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
100 gr. çiçek bamya
1 adet kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Çicek bamyalar kaynar tuzlu suda 2,3 dak. haşlanır ve iplikleri temizlenir.Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan konulup kavrulur. Daha önceden haşlanmış olan nohut, bamya, salça ve tuz tencereye konulur ve hepsi çevrilerek harmanlanırlar. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su tencereye eklenir ve orta ateşte pişirilir. Pişince ocağın altı kapatılır ve servis tabağına alınan yemek sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

20 Ocak 2014 Pazartesi

Somonlu Brokoli Böreği

Herkese iyi akşamlar. Bu akşam hem son derece sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir tarif var üstelik yapımı çok basit ve çabuk. Özellikle sebze ve balık sevmeyen  çocuklarına  balık ve sebze yedirmek isteyen annelere  alternatif bir tarif olarak bu böreği öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler.
500 gr. brokoli
200 gr. somon
yarım paket krema
3 adet yumurta
100 gr. rendelenmiş parmesan peyniri
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı muskat
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Brokoli kaynar suda haşlanır ve süzülür. Bir iki çiçeği kenara ayrılıp kalanı  çatal ile ezilir. (isterseniz robotta  püre haline de getirebilirsiniz) Ezilen brokoli bir kaba alınır.  Küçük küçük parçalara ayrılan somon ,kırılıp çırpılan  yumurtalar ve krema kaba eklenir. Rendelenmiş parmesan peyniri ve baharatlar da kaba konulur. Hepsi iyice karıştırılıp, harmanlanır. Fırına dayanıklı bir kabın içerisine ( kek kalıbı  da kullanabilirsiniz) yağlı kağıt döşenir ve karışım bu kabın içine dökülür üzeri düzeltilir ve kenara ayrılmış olan brokoli çiçekleri karışım üzerine oturtulurlar. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de  üzeri iyice pişene kadar (yaklaşık 30- 45 dak) pişirilir. Bir bıçak batırılıp eğer bıçak temiz çıkarsa  börek fırından çıkarılır ve biraz kabının içerisinde  bekletilir. Kabından çıkarılan börek dilimlenerek servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

9 Ocak 2014 Perşembe

Kurutulmuş Domatesli Makarna

Herkese güzel bir akşam dilerim.  Kurutulmuş domates girdiği her yemeğe ayrı bir tat katıyor. Kışın mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyorum. Bu akşamda kurutulmuş domatesli makarna  tarifini sizlerle paylaşıyorum.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket kelebek makarna
5 adet kurutulmuş domates
yarım çay bardağı çam fıstığı
1 demet maydanoz
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Makarna kaynar tuzlu suda 10 dak. haşlanır.  Diğer tarafta zeytinyağı tavada ısıtılır ve çam fıstıkları tavada kavrulur. Sıcak suda bekletilen ve süzüldükten sonra  dörde bölünen kurutulmuş domatesler tavaya konulur ve fıstıklarla birlikte çevrilirler. Son olarak kıyılmış maydanozlar da konulur ve birlikte çevrilip harmanlanırlar.  Haşlanmış ve suyu süzülmüş makarna tavaya dökülür ve hepsi iyice karıştırılırlar. Tüm malzemeyle harmanlanan makarna servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır. İstenirse üzerine  peynir de rendelenip servis yapılabilir. (Tarif  Tasy Kitchen Blog'dan uyarlanmıştır.)
AFİYET OLSUN.

6 Ocak 2014 Pazartesi

Patates Çorbası

Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya kış sofralarının vazgeçilmezi olan bir çorba ile başlamak istiyorum.
Afiyet olsun.
Malzemeler:  6 kişilik (Tarif Candan Turhan'ın Dumanı Üstünde kitabından alınmıştır)
2 adet büyük patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
Tereyağı (ben zeytinyağı kullandım)
5 su bardağı su
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı zerdeçal
karabiber
tuz
kuru kekik
Hazırlanışı:
Zeytinyağı(tereyağı) tencerede ısıtılır. Sırasıyla küçük küçük doğranmış soğan, küçük küçük doğranmış havuç ve patatesler kavrulurlar. Tencereye su eklenir ve 20, 30 dak. kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Blender ile püre haline getirilir. Tencereye  şeker, tuz, zerdeçal ve muskat eklenir.(Tarifin orjinalinde çeyrek paket krema da konuluyor ama ben koymadım, siz isterseniz ekleyebilirsiniz) Bir taşım daha kaynatılır ve altı kapatılır. Servis kasesine alınan çorbanın üzerine kuru kekik serpilir ve sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...