Fırında Patates

30 Ocak 2013 Çarşamba


Herkese güzel bir akşam dilerim. Bu akşam yapımı çok kolay ve çok da sağlıklı bir tarifim var. 
Afiyet Olsun.
Malzemeler:
İstenilen adette patates
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Hazırlanışı:
Patateslerin kabukları soyulur. Yıkanır, süzülür ve ince halkalar şeklinde  doğranırlar. Bir kapta zeytinyağı, tuz, karabiber ve kekik ile birlikte karıştırılıp, harmanlanırlar.(Ağız tadınıza göre istediğiniz baharatları bu karışıma ekleyebilirsiniz) Kapta yarım saat bekletilen patatesler yağlanmış bir kaba dizilirler ve üzeri alüminyum folyo ile kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de 30-40 dak. pişirilir. Bu sürenin sonunda patatesler pişmiş ise  folyo patateslerin üzerinden alınır ve üzerleri hafifçe kızarana kadar tekrar fırına konulur. Patateslerin üzeri hafifçe kızarınca fırından alınır ve sıcak olarak servis yapılır. Bu hafif ve sağlıklı patatesi özellikle et, balık ve tavuk yemeklerinin yanında lezzetli  bir garnitür olarak sunabilirsiniz.
AFİYET OLSUN.

Şeker Hamurundan Kurabiyeler

28 Ocak 2013 Pazartesi


Herkese bu şeker kurabiyelerim tadında bir hafta dilerim.



Islak Kek

25 Ocak 2013 Cuma


Uzun süredir tarifi istenen Islak Kek'in tarifini paylaşmak bu akşama kısmet oldu. Islak kekte en büyük problem kekin üzerine dökülen sosun içerisinde çiğ yumurta olmasıdır. Sevgili Yemek Vakti Aylin'in  tarifinde sosta  çiğ yumurta olmadığı gördüğümden beri Aylin'in  tarifini  kullanıyorum.
Afiyet olsun

Malzemeler:
4 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
Hazırlanışı:
Toz şeker, zeytinyağı, süt ve kakao bir kapta iyice çırpılır. Karışımdan 1 su bardağı sos olarak bir kenara ayrılır. Kalan karışıma yumurtalar eklenip iyice çırpılır . Ardından un, vanilya ve kabartma tozu elenerek konulur. Hepsi birlikte çırpılır. Yağlanmış olan kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış olan fırında 180 'C'de 25 dak. pişirilir. Piiştikten sonra fırından çıkarılır  ve  ılınınca kenara ayrılan sos üzerine dökülür. Kek sosu iyice emince kek dilimlenip servis edilir.
AFİYET OLSUN.

Ayva Reçeli

18 Ocak 2013 Cuma


Yaz meyvelerinin  bolluğundan dolayı yazın çok daha fazla reçel yapıyoruz kışın bu biraz azalıyor  ve kışın reçel denince hemen akla ayva ve portakal geliyor. Bugün size kış reçellerinin bence en güzeli olan hele bir de ekmek üstüne sürülen kaymakla yenildiğinde bambaşka bir lezzete bürünen  ayva reçelinin tarifi vereceğim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo ayva
1 kilo toz şeker
5 su bardağı su
3 tane karanfil
3,4  damla limon suyu
Hazırlanışı:
Ayvalar yıkanır, ayıklanır (çekirdekleri atmayın ve kullanmak üzere  bir kapta toplayın) kabukları soyulur ve küçük küçük  doğranırlar. Doğranan ayvalar kararmamaları için  limonlu su içinde bekletilirler.Tüm ayvalar doğranınca süzülürler ve tencereye konulurlar. Su, karanfiller  ve bir kapta toplanan çekirdekler de  tencereye eklenip ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayınca  toz şeker eklenip, suyunu çekip, şeker koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Reçel koyulaşmaya başlayınca limon suyu damlatılır ve bir iki taşım daha kaynatılıp, altı kapatılıp soğumaya bırakılır. (Reçel sulu gibi durursa merak etmeyin ayvanın ve içine konulan çekirdeklerin jöleli yapısı ile  soğurken kıvamını  bulur.) Soğuyan ve içinden karanfiller ile çekirdekleri  çıkarılan reçel kavanozlara konulur.
AFİYET OLSUN.

Lahana Çorbası

15 Ocak 2013 Salı


Herkese güzel bir akşam dilerim. Havalar bir iyi bir kötü geçen hafta her yer kar kaplıyken şimdi lodos ve son derece ılık bir hava var. Oldukça değişik bir kış yaşıyoruz. Değişmeyen tek şey kış sebzelerimiz. Kış sebzelerinin en güzellerinden biri kuşkusuz lahanadır. Özellikle sarmasını sanırım sevmeyen yoktur. Bu akşam sizlere lahana çorbası tarifi vereceğim yalnız benim çorbam meşhur diet lahana çorbası değil bu nedenle tüm aile bireyleri afiyetle içebilirler. Daha önce yayınladığım lahana bohçası, zeytinyağlı lahana sarması,  etli lahana sarması,  lahana salatası(coleslaw) ve kapuska tarifleri için tık tık.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet en küçük boy lahana
1 adet havuç
yarım çay bardağı arpa şehriye
zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
tuz
 5 su bardağı et suyu
Hazırlanışı:
Lahana ayıklanır, yıkanır ve ince ince kıyılır. Sıcak suda hafifçe haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta zeytinyağı bir tencerede ısıtılır. Küçük küçük doğranmış havuçlar tencereye konulur ve  kavrulurlar. Üzerine hafif bir şekilde haşlanmış olan lahana  ile  salça eklenir ve birlikte bir iki çevrilirler. Etsuyu tencereye konulur ve kaynamaya başlayınca şehriye ve tuz ilave edilip şehriyeler pişene kadar kaynatılır. Şehriyeler pişince altı kapatılır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

Muzlu Milföy Pasta

4 Ocak 2013 Cuma


Yeniyılın ilk tatlı tarifi hem basit hem de çok lezzetli olan çocukluğumun tatlısı  milföy pasta. Bu pastayı çilekli, kivili yapabileceğiniz gibi benim bugün yaptığım gibi muzlu da yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 adet için)
6 tane milföy hamuru
2 tane muz
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı süt
6 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 yuımurta sarısı
1 yemek kaşığı margarin
Hazırlanışı:
Oda sıcaklığındaki milföy hamurları ortadan ikiye bölünür. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.Üzerine tekrar yağlı kağıt serilir, kağıdın üzerine bir ağırlık konulur ve önceden ısıtılmış fırında 175 C'de 20-25 dak. pişirilir.(Ağırlık koymadan pişirirseniz hamurlar kabarır ve şekli bozulur  aralarına krema koyarken zorlanırsınız) Diğer tarafta bir kaba süt, toz şeker, un, nişasta, yumurta sarısı, margarin konulur ve karıştırılarak pişirilir. Karışım muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır ve vanilya eklenerek son kez karıştırılır. Ara sıra karıştırılıp, ılınıncaya  kadar beklenir. Krema ılınınca  çatalla iyice ezilen ve püre haline getirilen 1 adet muz kremaya katılır ve iyice karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Fırından çıkarılan milföyler ılınana kadar beklenir. Ilınan milföy hamurunun  ilkinin üzerine kremadan konulur ve ince ince dilimlenmiş 1 adet muzdan 2 dilim kremanın üzerine konulur. Milföy hamurundan bir kat üzerine konulur bu hamurun üzerine de krema konulur ve 2 adet muz dilimi konulup  son kat milföy hamuru üstüne kapatılır. Milföy hamurunun üzerine pudra şekeri serpilip ortasına bir dilim muz konulur. Tüm hamurlar 3 katlı pasta haline getirilir ve servis tabağına alınıp, servis edilir.

AFİYET OLSUN.

Koska- Süper İkili-Tahin Pekmez Karışımı

3 Ocak 2013 Perşembe


Koska'dan bir yenilik daha: %100 doğal Tahin-Pekmez karışımı süper ikili. Faydaları saymakla bitmeyen tahin-pekmezi çocuklarımız kolay yiyebilsin diye Koska karışım olarak süper ikili pratik ambalajında sunuyor.  Bu soğuk günlerde hem çocuklar hem de büyükler için enerji verecek olan bu karışımı denemenizi öneririm. Teşekkürler Koska.
AFİYET OLSUN.

Kıymalı Pide

2 Ocak 2013 Çarşamba


Herkese iyi akşamlar. Geldi geliyor derken yeni yıla girip,  ilk gününü bitirip ikinci gününe geldik bile. Yeni yıl tüm dünyaya sağlık, barış ve mutluluk getirir inşallah. Bu yılın  ilk tarifi evde kolayca yapabileceğiniz bir  pide tarifi. İçine istediğiniz  harcı koyabileceğiniz pideyi ben kıymalı olarak yaptım. Her öğün yenilebilen pide çay saatlerinin de vazgeçilmezlerindendir.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (15 adet pide için)
İç harç malzemeleri:
Yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hamur malzemeleri:
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı zeytinyağı
25 gr. erimiş margarin
tuz
2 adet kesme şeker
1 adet yumurta akı (sarısı üzerine sürülecek)
Hazırlanışı:
Un bir kaba konulur ve ortası havuz gibi açılır. İçine kuru maya, ılık süt, kesme şeker, zeytinyağı, erimiş margarin,tuz ve yumurta akı konulur ve yoğurulur. Yumuşak bir hamur haline getirilir (gerekirse un eklenir) Hamur üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir. Hamur dinlendirilirken diğer tarafta zeytinyağı bir kapta ısıtılır ve içine küçük küçük doğranmış soğan eklenir. Soğan pembeleştirilir ve içine küçük küçük doğranmış biberler konulur. Biberler sotelenince kıyma ilave edilir ve kavrulur. Son olarak salça, tuz ve karabiber eklenir, hepsi iyice karıştırılıp harmanlanır ve pidenin iç harcı hazırlanır. Mayalanan hamur küçük parçalara bölünür. Her parça un serilmiş zeminde merdane ile açılır. Oval şeklinde açılan hamura iç harcından konulur ve kenarları içe doğru kapatılır. Uçları birleştirilir ve pideye son şekli  verilir. Fırın 175 C'de ısıtılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve tüm pideler tepsiye dizilir. Yumurta sarısı tüm pidelerin kenarlarına sürülür. Pideler fırında kenarları kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılan pideler hafif ılınınca hemen servis edilir.


AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino