Bandırma-Banduma-Islama

28 Ağustos 2012 Salı

Herkese merhaba. Bugün Kastamonu'ya gittiğimde yediğim ve tadını unutamadım bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu lezzetin  Bandırma, Banduma ve Islama olarak 3 farklı ismi var. Adı ne olursa olsun tadı süper.  Bu yemeğin adı gibi yapılış tarzında da  farklılıklar var. Bu lezzet,   Kastamonu'daki gibi  eğer ıslamalık kuru yufka kullanılırsa  farklı şekilde, bizim gibi İstanbul'daki  normal yufka kullanılırsa farklı şekilde yapılıyor. Kuru  yufka ile yapıldığında yufkaların hepsi tavuk suyuna sıra ile batırılıp ıslatılıyor ve tepsiye yatay olarak diziliyor. Normal yufka kullanılırsa önce bu yufkalar sarılıp tepsiye dik dik konuluyor ve fırında kurutuluyor. Kastamonu'da yediğim Bandırma'da sadece tavuk ve ceviz vardı ve üzerine sade tereyağı dökülüyordu ama bazı  yörelerde bu tarife yoğurt, tereyağında eritilmiş kırmızı biber  de ekleniyor. Seçim yapanın ağız tadına kalmış. Haydi buyrun  tarife.
Malzemeler:
2 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
tereyağı
Hazırlanışı
Yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçalar  rulo şeklinde sarılır. Rulolar 3 parmak kalınlığında kesilir ve bu yufkalar dik olarak fırına konulacak tepsiye (ben borcam kullandım) dizilirler.Tüm yufkalar tepsiye dizilince önceden ısıtılmış fırında 180'C'de yufkalar kızarıp, kuruyuncaya kadar yaklaşım 20,25 dak. pişirilirler. Diğer tarafta tavuk tuzlu  suda haşlanır. Haşlanan tavuk çok küçük olmayacak şekilde  didiklenir.Bir bardak tavuk suyu kızaran  yufkaların üzerine dökülür ve yufkalar suyu çekene kadar fırında  bekletilir. Tavuk suyunu emen yufkalar fırından çıkarılır ve üzerine önce didiklenmiş tavuklar, ardından dövülmüş ceviz içi dökülür ve en son olarak eritimiş tereyağı gezdirilir ve hemen sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.


Çılbır

24 Ağustos 2012 Cuma

Herkese hayırlı ve güzel bir Cuma günü dilerim. Bugün özellikle haftasonu kahvaltısında  ya da diğer öğünlerde kolaylıkla yapılıp sunulabilecek yumurtanın yoğurtla birleştiği farlı bir tat olan Çılbır tarifini vermek istiyorum.
Malzemeler: 
4 yumurta
3-4 parmak su  
1 yemek kaşığı sirke
tuz
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
zeytinyağı
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Bir tencerede su, tuz ve sirke kaynatılır. Yumurtalar kaynayan suyun içine kırılır.(Burada en önemli nokta yumurtaların düzgün olarak kırılması, sarısının patlamamasıdır.Bu nedenle ya suya çok yakından kırılır ya da suya sokulan bir kepçeye kırılıp ardından suya bırakılır) Yumurta kayısı olana kadar pişirilir. Pişen yumurtalar kevgirle alınıp tabağa konulur. Diğer tarafta dövülmüş sarımsakla çırpılıp, karıştırılan yoğurt yumurtaların üzerine dökülür. Tavada kızdırılan zeytinyağına kırmızı biber eklenr ve biber yanmadan önce alınıp yoğurdun üzerine gezdirilir. Yoğurdun üzerine kırmızı biber serpilip sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.





Bayramınız Kutlu Olsun

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Bir Ramazan'ı daha uğurlayıp Bayramı karşılamaya hazırlanıyoruz. Bizim eve Bayram bugünden geldi. Kızım üniversite imtihanında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesini kazandı. Bayram çoşkumuz ikiye katlandı. Herkese şeker tadında sağlıklı ve sevdikleriyle beraber geçireceği güzel bir Ramazan Bayramı dilerim.
Sevgilerimle. 

Porselen Sepeti Ramazan Sofrasında 28.gün menüsü Alternatif Mutfak'tan

16 Ağustos 2012 Perşembe

Porselen Sepeti Ramazan Sofrasında 28.gün (bugün) menüsü benden. Menü ve tarifler için buraya tık tık
http://www.facebook.com/porselensepeti/app_506572422693284



Gerebiç

15 Ağustos 2012 Çarşamba


Herkese merhaba. Bugün Kilisli bir arkadaşımdan öğrendiğim Güneydoğu Anadolu’da  Gaziantep ve özellikle Kilis’te Ramazan Bayramının baş tatlısı olan gerebiç tarifini vermek istiyorum size. Kilis’te bayrama günler kala bütün evlerde gerebiçler hazırlanıp mahalle fırınında pişirilip bütün bayram boyunca gelen konuklara ikram edilirmiş. Tarifi  bir iki minik değişiklik yaparak Kilisli arkadaşımın verdiği bir yemek  kitabından aldım. İsterseniz bu bayram bir değişiklik yapın ve bu sıcak günlerde baklava, kadayıf türü tatlılar yerine misafirlerinize kökeni çok eskilere dayanan çok hafif ve yerel bir tatlı olan gerebiç ikram edin. Onlar da değişik bir tat ile tanışmış olsunlar.
Malzemeler (25 tane )
Yarım kilo  un
250 gr. irmik
125 gr. pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
250 gr. zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı pudra şekeri( iç harcı için)
Hazırlanışı:
Un ve irmik bir kapta karıştırılır. İçine ılıtılmış zeytinyağı ve mahlep ilave edilip yoğurulur. Hamur haline gelince üzerine nemli bir bez örtülüp 1 saat beklemeye bırakılır.Diğer tarafta dövülmüş Antep fıstığı,  1 yemek kaşığı pudra şekeri, tarçın karıştırılır ve iç harcı hazırlanır.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır. Bu işlem sırasında el zaman zaman zeytinyağı ile yağlanır. Top haline getirilen hamurların ortasına parmakla bir çukur açılır ve bu çukura hazırlanan   iç harcından 1 tatlı kaşığı konulur ve ağzı kapatılır. Tekrar yuvarlanan hamurlar gerebiç kalıbına konularak bastırılır ve kalıbın şeklini alması sağlanır. Fırın tepsisi gerebiçlerin yapışmaması için yağlanır ve gerebiçler tepsiye yan yana yerleştirilirler. Önceden ısıtılmış fırında 175 ‘C de  35-40 dak.(üzerlerinin kızarmamasına dikkat edin) pişirilir. Fırından çıkarılan gerebiçler servis tabağına alınır ve üzerlerine pudra şekeri serpilip servis edilir. (Tarif. Annemin Kilis Yemekleri Kitabı /Ahmet Serkant)
AFİYET OLSUN.

Cacıklı Arap Köftesi

6 Ağustos 2012 Pazartesi


Herkese güzel bir hafta dilerim. Havaların çok sıcak olması nedeniyle uzunca bir süredir salata ağırlıklı tarifler veriyordum ama bugün artık yemek tarifi vermek istiyorum. İftarda konuklarınıza rahatlıkla sunabileceğiniz  cacıklı arap köftesi  yoğurtlu bir tarif olduğu için bu sıcak günlerde yiyenlere rahatsızlık vermiyor. Antep mutfağında görüp tanıdığım arap köftesi mevsimlere göre farklı şekillerde yapılıyor. Kışın ve baharda yanında yoğurtlu döğme çorbası veya şirinli çorba (tatlı çorba) ile servis edilir . Yazın ise arap köftesi  cacıklı, domatesli, sarımsaklı ve sebzeli olarak hazırlanır. Ayrıca yeni doğum yapmış annelere sütü bol olsun diye arap köftesi yedirmek adettendir. (Kaynak ve tarif: Güneşin ve ateşin tadı/Gaziantep Mutfağı Kitabı)
Malzemeler (6 kişilik)
400 gr. çiğ köftelik yağsız kıyma
4 su bardağı ince köftelik bulgur
1 adet  kuru soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber(biz acı yemediğimiz için ben koymadım)
 1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pul biber
2 su bardağı süzme yoğurt
5 diş sarımsak
2 demet maydanoz
Hazırlanışı:
Soğan ince ince doğranır. Bir tepsiye köftelik bulgur, doğranmış soğan, yenibahar, kırmızıbiber, karabiber ve tuz konulur ve hepsi karıştırılıp yoğurulur. Yoğurma sırasında azar azar (2 su bardağı) su konulur. Kıyma ilave edilir ve köfte harcı sakız gibi olana kadar yoğurulur. Harç hazır olunca karışımdan minik parçalar koparılarak yuvarlanır. Tencerenin dibine biraz su konulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun üstüne bir süzgeç yerleştirerek köfteler süzgece konulur ve 15 dak.buharda köfteler pişirilir.(Köfteleri tuzlu kaynar suda da haşlayabilirsiniz.) Köfteler haşlanınca bir tavada yağ ısıtılır ve pişen köfteler yağda biraz silkelenirler ama kızartılmazlar. Diğer tarafta sarımsaklar ayıklanıp, yarım tatlı kaşığı tuz ile dövülür. Dövülen sarımsak süzme yoğurt ile karıştırılır.(Gerekirse çok az su eklenebilir) Maydanozlar yıkanır, ayıklanır ve ince ince kıyılır. Geniş bir kap içinde tuz ile maydanozlar iyice ovalanır ve biraz hacmini kaybedince fazla suyu sıkılır ve sarımsaklı yoğurda eklenir ve iyice karıştırılır. Cacık servis tabağına alınır. Tavada çevrilen köfteler üzerine pul biber ekilir ve cacığın üzerine konularak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

Meyva Salatası

2 Ağustos 2012 Perşembe

Herkese merhaba. Bugün sıcak yaz akşamlarında iftarda  hem aile fertlerine  hem de konuklarınıza sunabileceğiniz güzel bir alternatif var menümde. Üzerine koyacağınız bir top sade dondurma ile bambaşka bir lezzete kavuşan bu tarif özellikle çocukların favorisi oluyor.
Malzemeler: (Bu listeye istediğiniz meyvaları ekleyebilirsiniz seçim sizin)
Şeftali
Çekirdeksiz üzüm
Siyah üzüm
Kayısı
Mürdüm eriği
Hazırlanışı:
Tüm meyvalar yıkanır  ve üzümler hariç hepsi bir kabın içine  doğranır. Üzümler de kaba eklenir ve hepsi şeftaliler zedelenmeden hafifçe karıştırılır. Buzdolabına konulup bir süre bekletilir. Dolaptan çıkarılan meyvalar servis edilecek kaselere konulur ve servis edilir. İstenirse üzerlerine bir top sade dondurma konularak da ikram edilebilir.
AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino