27 Ağustos 2011 Cumartesi

Bayramınız Kutlu Olsun

Bu sene Bayram tatilinin uzun olması nedeniyle bayramı fırsat bilip, kısa bir kaçamak yapıyorum. Bugünden itibaren olmayacağım için şimdiden herkese şeker tadında, sağlıklı ve güzel bir Ramazan Bayramı dilerim. Sevgilerimle...

26 Ağustos 2011 Cuma

Yoğurtlu Soğuk Bakliyat Çorbası

Kadir Gecemiz Mübarek Olsun, Allah Hayırlara Vesile Etsin. Bugün hava yine oldukça sıcak bu nedenle iftara soğuk bir çorba tarifi vermek istiyorum. Bu çorbaya istediğiniz bakliyatı ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:6 kişilik
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı buğday
Yarım kilo yoğurt
8 su bardağı soğuk su
Yarım demet taze nane
Hazırlanışı:
Mercimek, nohut ve buğday haşlanır, suları süzülür ve soğumaya bırakılır. Yoğurt ile su karıştırılıp, koyu ayran kıvamına getirilir. Haşlanan mercimek, nohut ve buğday yoğurda eklenir, hepsi karıştırılır. Tuz ve ince ince doğranmış taze nane konulur hepsi iyice karıştırılır ve soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Hurmalı Muhallebi

Herkese günaydın. Ramazanın simgesi hurma bizim evde çok sevilir ve mümkün olduğunca değişik şekillerde tüketilir. Mamül tarifimden sonra bugün de evdeki hurmaları değerlendirdiğim Hurmalı Muhallebi tarifim var. Balkabaklı muhallebi gibi bu muhallebi de yiyenlerden tam not alıyor. İftar sonrasında tatlı krizi için hafif bir tatlı olduğu için bu muhallebiyi rahatlıkla tüketilebilirsiniz ayrıca isterseniz üzerine dondurma koyarak da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:(5 kişilik)
350 gr. hurma
1 su bardağı toz şeker
1 lt.süt
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
süslemek için:
istenilen miktarda dövülmüş ceviz içi
Hazırlanışı:
Hurmaların çekirdekleri çıkarılır, sıcak suyun içine konulup 10 dak. bekletilir. Hurmalar rondoya konulur ve içine sıvıyağ, tarçın eklenip, rondoda püre haline getirilir.Bir tencerede süt ile pirinçunu iyice karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker(hurma çok tatlı olduğu için şekeri 1 su bardağı olarak kullandım şekeri az gelirse arzunuza göre 2 su bardağı da kullanabilirsiniz) ve püre haline getirilmiş hurma ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenir ve bir iki karıştırılıp, altı kapatılır. Servis kaselerine alınır ve buzdolabında soğutulur. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra üzerlerine dövülmüş ceviziçi serpilerek soğuk olarak servis yapılır.(İsterseniz bu sıcak günlerde üzerine dondurma koyarak da servis yapabilirsiniz.)
AFİYET OLSUN

23 Ağustos 2011 Salı

İslim Kebabı

Herkese güzel bir gün dilerim. Mevsimin en güzel sebzelerinden patlıcan ile yapılmayan hiçbir şey yoktur herhalde salatası, etlisi, zeytinyağlısı, dolması, pilavı. Bugün iftar için Kebabını yapmak istedim. Patlıcanları yağda kızartabileceğiniz gibi isterseniz fırın ızgarasında da pişirebilirsiniz seçim sizin. Afiyet olsun.
Malzemeler:(10 adet)
5 adet orta boy uzun patlıcan
yarım kilo kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı yenibahar
tuz
karabiber
sıvıyağ
1 çay kaşığı kimyon
5 adet cherry domates
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alacalı soyulur. Yıkandıktan sonra uzunlamasına 4'e bölünür. Tuzlu suda acısının çıkması için yarım saat bekletilir. Sıvıyağ bir tavada kızdırılır. Patlıcan dilimleri tuzlu sudan çıkartılır, yıkanır ve süzülüp kağıt havlu ile kurulanır. Kızgın yağda önlü arkalı iyice kızartılır ve kağıt havlu serili tabağa alınır.(İsterseniz bu işlemi fırın ızgarasında da kızartmadan yapabilirsiniz daha hafif oluyor) Etler yıkanıp süzüldükten sonra ısıtılmış sıvıyağ bulunan tencereye konulur. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırılarak 2,3 dak. kadar kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğan eklenip tekrar bir süre karıştırılır. En son olarak salça ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilip, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu arada tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar da ilave edilir. Pişince etler tencereden alınır ve suyu da kullanılmak üzere kenarda bekletilir. Patlıcan dilimlerinden 2 tanesi artı şeklinde tezgaha konulur. Ortasına 4,5 parça et yerleştirilir. Önce üsteki patlıcan, sonra da alttaki patlıcan etlerin üzerine sarılır. Tam ortasına ortadan ikiye bölünmüş domatesin bir parçası konulup, kürdan takılır. Tüm patlıcan dilimleri aynı işlemle hazırlanır. Hazırlanan kebaplar orta boy bir fırın kabına yerleştirilip, üzerine kenara ayrılan et suyundan kebapların yarısına gelecek kadar dökülür. Önceden ısıtılmış 175 C'deki fırında 20,25 dak. pişirilir. Pişince servis tabağına alınan kebaplar pilav ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Mamül

Herkese güzel bir hafta dilerim. Uzun süredir kurabiye tarifi vermediğimi farkedip bugün Ramazan'ın simgesi hurmanın da içinde olduğu, iftar sonrası çayın yanında afiyetle yemek üzere bir kurabiye tarifi vermek istedim.
Afiyet olsun
Malzemeler: (25 adet)
250 gr.un
250 gr.irmik
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı soğuk su
125 gr.tereyağı
500 gr.hurma
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
tuz
pudra şekeri
Hazırlanışı:
İrmik bir kabın içine konulur ve sıcak su eklenip, üzeri örtülüp 1 saat dinlendirilir. Dinlenen irmiğe un ilave edilip iyice karıştırılır. Tereyağı, tuz, karbonat ve soğuk su eklenip, karıştırılıp orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.Üzeri kapatılıp 1 saat dinlendirilir. Diğer tarafta hurmaların çekirdekleri çıkarılır, sıcak suyun içine konulup 10 dak. bekletilir. Hurmalar rondoya konulur ve içine sıvıyağ, tarçın eklenip, rondoda püre haline getirilir. Dinlenmiş hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılıp, yuvarlanır ve içlerine hurma konulup kapatılır. Bu hamurlar mamül kalıbına bastırılıp ters yüz edilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. 180 C'de önceden ısıtılmış fırında 20 dak. pişirilir. Fırından çıkarılan kurabiyeler hafif ılınınca üzerine pudra şekeri serpilir. Çay ile beraber servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
NOT: Mamül kalıplarını büyük aktarlarda bulabilirsiniz. Kalıbınız yoksa normal kurabiye şekliyle de yapabilirsiniz.

19 Ağustos 2011 Cuma

Tavuklu Pilav

Herkese hayırlı ve güzel bir Cuma günü dilerim. Haftanın son iş gününe ve bu haftanın son tavuklu tarifine geldik. Çoğunuzda olduğu gibi bizde de tavuk alınınca tavuk suyuna şehriye çorbası, tavuk haşlama ve tavuklu pilav olmazsa olmaz özellikle kızım çok sevdiği için bu menü hiç değişmez. Sıcaklarda yanında tabi ki cacık da olur. Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 adet tavuk göğüs eti
3 su bardağı sıcak su(tavuk suyu)
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavuk eti haşlanır ve didiklenerek bir kenara alınır. Bir tencereye zeytinyağı konulur ve hafifçe kızdırılır. Didiklenmiş tavuk eti tencereye eklenir ve 1 dakika çevrilerek karıştırılır. Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tencereye konulur. Pirinç tane tane olana kadar kavrulur. Tuz, karabiber eklenir, tavuğun haşlandığı tavuk suyu konulur ve ağzı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra bir süre dinlendirilir, servis tabağına alınır ve yanında cacık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN

16 Ağustos 2011 Salı

Yoğurtlu Tavuk Salatası

Haftaya tavuk kebabı ile başladım ve tavuk tarifleri ile devam etmeye karar verdim. Sıcakların fazlaca olduğu bu günlerde iftar için hafif bir tavuk salatası tarifim var bugun. Oldukça sade bir salata olan bu salataya siz istediğiniz her türlü malzemeyi katabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:(1 kişilik)
150 gr tavuk göğüs eti
100 gr kıvırcık yeşil salata
1 adet domates
1 adet salatalık
2 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz
karabiber
kekik
Hazırlanışı:
Yeşil salata yıkanır ve el ile koparılıp, parçalanır. Tavuk eti yıkandıktan sonra şeritler halinde kesilip, kekik ve karabiber ile tatlandırılır.Tavuklar ızgarada kızartılır. Sarımsak dövülüp bir kasede yoğurt ile iyice karıştırılır. Domates ve salatalık yıkanıp, doğranır. Servis tabağına yeşillikler konulur ve üzerine domates ile salatalık serpilir. Üzerine tuz serpilip, zeytintağı gezdirilir. Kızarmış tavuklar salataya eklenir sarımsaklı yoğurtta tüm salataya gezdirilir. Zeytinyağlı gevreklerle birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Tavuk Kebabı

Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya özellikle çocukların severek yiyecekleri bir tarif ile başlamak istedim. İftar da hem hafif hem de lezzetli bir tarif olarak sofraları süsleyebilir. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik)
2 adet tavuk göğsü
1 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 adet yumurtanın akı
2 yemek kaşığı galeta unu
tuz
karabiber
kimyon (Tarif Sofra Dergisinden alınmıştır.)
Hazırlanışı: Tavuk eti robotta çekilerek kıyma haline getirilir. (Ben tavuğu alırken kasapta çektirdim) Tavuk kıymanın içine doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, dövülmüş sarımsak, yumurta akı, galeta unu,tuz, karabiber ve kimyon eklenir ve hepsi karıştırılarak yoğurulur. Et çöp şişlere geçirilir ve ızgara da iki tarafı pişene, kızarana kadar iyice pişirilir. Kebap pişince kızarmış patates ve ızgara domates ile beraber servis edilir.
AFİYET OLSUN.

11 Ağustos 2011 Perşembe

Komili Hakiki Lezzet Atölyesi

Temmuz ayının sonunda tatile çıkmadan bir akşam önce Türkiye’nin köklü zeytinyağı markası Komili ve mutfakların ünlü şefi Eyüp Kemal Sevinç işbirliğinde gerçekleşen ‘Komili Hakiki Lezzet Atölyesi’ etkinliğine katıldım. Hem Türkiye’yi uluslararası alanda da temsil eden, başarılı Şef Eyüp Kemal Sevinç ile leziz yemekler hazırlama, hem de mutfaktaki püf noktalarını bizzat kendisinden öğrenme fırsatı bulurken son derece eğlenceli ve lezzet dolu keyifli bir akşam geçirdik.




Fotoğraf:EKS Mutfak Akademisi Albümünden alınmıştır.


EKS Mutfak Akademisi’nde gerçekleşen atölye çalışmasında hep beraber Komili Erken Hasat ile pişirilmiş Kırmızı Biberli Gambas eşliğinde Komili Organik ile lezzetlendirilmiş Maydanozlu Risotto


Fotoğraf:EKS Mutfak Akademisi Albümünden alınmıştır.


Hollandaise Sosu Komili 0,3 ile hazırlanan Komili Çekirdeksiz Sıkma ile Confi edilmiş Somon Bonfile


Fotoğraf:EKS Mutfak Akademisi Albümünden alınmıştır .
Komili Taş Baskı ile lezzetlendirilen Armutlu ve Cevizli Bebek Ispanak Salatası;


Mango&Passion Fruit Sorbe Eşliğinde Komili Cold Pressed ile yapılmış Şeftalili Crumble yapıp, afiyetle yedik.




Fotoğraf:EKS Mutfak Akademisi Albümünden alınmıştır.


Bu güzel akşamın sonunda etkinliğin sertifikalarını Komili Pazarlama Müdürü Simin Özkar ve Şef Eyüp Kemal Sevinç’in elinden aldık. Kendilerine ve Komili'ye teşekkürler.


KOMİLİ ÖZEL ÜRÜNLER SERİSİ DUYUSAL ÖZELLİKLERİ
Komili Taş Baskı
Taş baskı yöntemi kullanılarak ezilmesiyle elde edilen, yumuşak ve buruk lezzetiyle zeytinyağı meraklılarının tercih edeceği natürel sızma zeytinyağı




Komili Erken Hasat
Henüz olgunlaşmamış yeşil taneli zeytinlerin meyvemsi tat ve kokularının en yüksek olduğu dönemde dalından toplanıp sıkılmasıyla elde edilen, aromatik değerleri bakımından yoğun natürel sızma zeytinyağı


Komili Organik Sızma
Organik tarım yöntemleriyle özel olarak yetiştirilen zeytinlerden elde edilen, meyvemsiliği orta düzeyde natürel sızma zeytinyağı



Komili 0,3
Özel olarak toplanan zeytinlerin hemen zeytinyağına dönüştürülmesi ile elde edilen ve çok az bulunan yoğun yeşil meyvemsi tadıyla âlâ natürel sızma zeytinyağı


Komili Çekirdeksiz Sıkma
Özel olarak çekirdeği çıkarılmış zeytinlerden elde edilen, olgun zeytin tadıyla yumuşak natürel sızma zeytinyağı


Komili Cold Pressed
Özel olarak dalından toplanıp aynı gün içinde 27°’nin altında soğuk su kullanılarak sıkılan zeytinlerden elde edilen, eşsiz meyvemsi tat ve kokuya sahip dengeli natürel sızma zeytinyağı


Lezzet dolu ve birbirinden farklı yemeklerin hazırlanacağı Komili Hakiki Lezzet Atölyesi, ayda 4 defa EKS Mutfak Akademisi’nde gerçekleşecek. Komili ile hakiki lezzetleri keşfetmek isteyenler, detayları 0216 325 15 00 no’lu telefondan öğrenerek rezervasyon yaptırabilir.
EKS Mutfak Akademisi
Adres: Koşuyolu Mehmet Akfan Sok. No: 3-5/2 Kadıköy İstanbul
Tel: 0216 325 15 00

EKS Mutfak Akademisi Hakkında
2011 yılında, dünyaca tanınmış ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç tarafından, Anadolu yakasının diplomalı eğitim veren ilk profesyonel aşçılık okulu olarak kurulan EKS Mutfak Akademisi’nde kariyerlerini profesyonel aşçı olarak devam ettirmek isteyenler için tasarlanan profesyonel programların yanı sıra günlük atölye çalışmaları da yer alıyor. Markalara ve restoranlara danışmanlık ve Ar&Ge hizmeti, Chef’s Table, Chef’s Innovation Studio gibi çeşitli hizmetlerin verildiği akademi, sıra dışı gastronomi etkinlikleriyle bu alana ilgi duyanlara farklı deneyimler sunuyor.
Komili Hakkında
Türkiye’nin en eski markalarından Komili, 1878’de Midilli’nin Yera Körfezi’nde başlayan yolculuğuna 1923’den bu yana Anadolu topraklarında devam ediyor. Ana Gıda ailesine 2008 Kasım ayında katılan Komili zeytinyağı sektöründeki liderliğini sürdürüyor. Zeytinyağını Ayvalık ve Körfez Bölgesi’nin en iyi zeytinlerinden elde eden Komili, uzun yıllara dayanan deneyimi, bilgi birikimi ve uzmanlığının yanı sıra üretim teknolojisi, tüketicilerin tercihleri doğrultusunda belirlediği karışım oranları ve hassas kalite kriterleriyle ürettiği zeytinyağını tüketicileriyle buluşturuyor. Komili ayrıca zeytinyağının bilinirliğinin artırılması, üreticinin bilinçlendirilmesi, verimliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve tüketimin yükseltilmesi için de çalışmalar yapıyor.
Ana Gıda Hakkında
Anadolu Grubu bünyesinde yer alan Ana Gıda, çevre duyarlılığı ve yüksek kalite bilinci ile zeytinyağı, mısır yağı, ayçiçek yağı ve diğer bitkisel yağlar üretiyor. Türkiye’nin en köklü markaları olan Sezai Ömer Madra (1914) ve Kırlangıç’ın (1953) yanına, 2008 yılı Kasım ayında Komili’yi (1878) de ekleyen Ana Gıda, zeytinyağı pazarında markalı satışın tartışmasız lideri. Ana Gıda, çeşitli marka ve ambalajlarda yurtdışına zeytinyağı ihracatı yapan Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri. İhracat yaptığı ülkeler arasında; Uzak ve Ortadoğu ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri bulunuyor. Ana Gıda, 2008 yılında İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği üyeleri arasında yapılan değerlendirmede 3. firma oldu.

9 Ağustos 2011 Salı

Ramazan Menüsü 2

Arşivdeki tariflerimle İftar menüleri oluşturmaya devam ediyorum. Bugün çorba olarak Fesleğenli Patlıcan Çorbası var.


Ardından yanında elma dilim patates ile servis edilebilen nar gibi kızarmış Fırın Poşetinde Tavuk sofraya geliyor.


Zeytinyağlı olarak ailecek yaz kış severek yediğimiz Zeytinyağlı Sarmayı seçtim.


Makarna olarak soframızda bugün Sebzeli Makarna var.

Hava çok sıcak olduğundan tatlı yerine kapanışı hafif olması için Frambuaz Soslu Kağıt Helvalı Dondurma ile yapıyorum.
Afiyet Olsun

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Ramazan Menüsü

Kısa bir moladan sonra merhaba. Herkese bir kez daha hayırlı Ramazanlar dilerim. Tatilde gittiğim yerler ve yemekleriyle ilgili notları, kısa bilgileri ve fotoğrafları toparladıktan sonra sizlerle paylaşacağım. Bugün iftar için geçtiğimiz sene yayınladığım arşivden seçtiğim tariflerle hazırladığım iftar menümü yayınlamak istiyorum.
Ayran Aşı Çorbası: Sıcak günlerde olduğumuzdan iftarın olmazsa olmazlarından çorba için soğuk bir çorbayı tercih ettim ve Ayran Aşı tarifimi seçtim.

Etli Taze Fasulye:Çorbanın ardından sebze olarak etli taze fasulye tercihim oldu.


Zeytinyağlı Biber Dolması:İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden zeytinyağlılar için bugün Zeytinyağlı Biber Dolmasını arşivimden aldım

Bahar Pilavı:Pilav olarak Bahar Pilavı soframızda yer alıyor.


Kavun Yatağında Dondurma: Tatlı olarak da sıcak günler için en güzel alternatiflerden olan ve geçen sene Haziran ayında yayınladığım Kavun Yatağında Dondurmayı seçtim.

Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...