ÇİLEKLİ KREM ŞOKOLA

31 Mart 2010 Çarşamba

Bugün blogumu Sevgili Ecem'e emanet ediyorum. Bakalım Çocuk Çeşnici'lerden Ecem bize hangi tarifi verecek? Haydi Ecem seni izliyoruz!
Malzemeler:
1,5 kg süt
2 yumurta
8 yemek kaşığı toz şeker
1 vanilya
4 yemek kaşığı mısır nişastası
isteğe göre kedidili (sawyer bisküvü)
Tüm malzemeler bir tencerede karıştırılarak ve ısıtılarak muhallebi hazırlanır. (Kakaolu yapılmak istenirse bu malzemelere ek olarak 3 yemek kaşığı kakao ilave edilir.)

Muhallebinin başından benim gibi hiç ayrılmayın!

Yorulsanız bile muhallebiyi kıvamı tutana kadar karıştırınız. Sıkılırsanız anneniz devam etsin.
Hazırlanan muhallebi kaselerin yarısına kadar konulur. Arzuya göre arasına kedidili ve mevsim meyvesi konularak kaselerin kalan yarısı muhallebi ile doldurulur.Kaselerin en üstü arada kullanılan meyve ile süslenerek Hindistan cevizi serpilir.(Bu işlemlerde anneden de yardım alınır)


Ben çileği çok sevdiğim için bu tatlımın içine ve üstüne çilek koyuyorum. Çok sevdiğim bu tatlıyı soğur soğumaz, tabi ki hemen bir güzel afiyetle yiyiyor, size de tavsiye ediyorum.
AFİYET OLSUN

Çeşnici: Ellerine sağlık Ecem'ciğim. Çok güzel bir tarifmiş. Yeni tariflerini bekliyoruz.



Somonlu Makarna

30 Mart 2010 Salı

Makarnayla somon ne kadar da birbirine yakışıyor. Hem lezzetli ,hem de sağlıklı. Çok sevdiğim ve yapımı çok kolay bir tarif size.
Malzemeler: (4 kişilik)
1paket makarna (Tagliatelle makarna öneririm)
200 gr. somon füme
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı krema
yarım çay bardağı kıyılmış maydonoz
tuz
karabiber
rendelenmiş parmesan peyniri

Hazırlanışı:
Makarna tuzlu suda haşlanır ve süzülür. Woka zeytinyağı konulur, içine dövülmüş sarımsaklar eklenir, kavrulur. Somonlar küçük parçalara ayrılıp, woka konulur. Somonlar sotelenir, üzerine krema, maydonoz,tuz, karabiber ilave edilip hepsi karıştırılır. Makarna karışıma eklenir ve harmanlanır. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpilerek sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN

Bu tarifimi Tuz Biber Dergisinin Mayıs ayı Makarnalar Etkinliğine gönderdim.

Limon Yıldızları

29 Mart 2010 Pazartesi


Herkese iyi haftalar. Haftaya tatlı bir kurabiye tarifi ile başlayıp, tüm haftanın tatlı gitmesini istedim. İşte yapımı yine son derece basit ve kısa süren tarifim.
Malzemeler: 25 adet
125gr. katı yağ
125 gr.toz şeker
2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
265 gr. un
pudra şekeri
Hazırlanışı:
Fırın önceden ısıtılır ve fırın tepsisi yağlı kağıt ile kaplanır. Yağ ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır. İçine yumurta sarısı, limon kabuğu rendesi ve un eklenir. Hamur kıvamına gelene kadar hepsi yoğurulur. Un serpilmiş bir alanda hamur açılır ve yıldız şekilli hamur kalıpları kullanılarak hamurdan parçalar çıkarılır. Yıldız şekilli parçalar fırın tepsisine dizilir ve 160 C'de 15-20 dak. ya da üzerleri hafif sararana kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp, soğumaya bırakılır ve üzerlerine pudra şekeri serpilip servis edilir.
AFİYET OLSUN

Biberli Ekmek

28 Mart 2010 Pazar

Bu hafta sonu dün de belirttiğim gibi blogumu konuk çeşnicilerime bıraktım. Bugünkü tarif Sevgili Canan'dan. Kahvaltıda, çay saatinde yenilebilecek güzel bir lezzeti bizimle paylaşan Canan'a teşekkür ederim. İşte tarif
Malzemeler:
Hamur Malzemeleri:
Yaklaşık ½ kg un
1 bardak ılık süt
1/2 bardak sıvı yağ
1/2 bardak ılık su
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yuva maya

Üstünün Malzemeleri

2 tepeleme yemek kaşığı Acı Biber salçası
3 tepeleme yemek kaşığı Tatlı Biber salçası
½ fincan sızma zeytinyağı (Salça kıvamına göre arttırmanız gerekebilir)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörekotu
1 tatlı kaşığı Kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon

Hazırlanışı:

Hamurun Hazırlanışı :
Mayayı ılık suda eritin. Hamur malzemelerini yoğurup yumuşak elinize yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamuru 20-25 dakika mayalandırın. Yağladığınız 25-30 cm tepsiye elle yayın.

Üst Malzemesinin Hazırlanışı :
Biber salçalarını, susamı, çörekotunu yağı ve baharatları karıştırın en son cevizi ilave edip karıştırın. Malzemeyi tepsiye yaydığınız hamurum üzerine eşit miktarda sürün.
Tepsiyi soğuk fırında160C’de 40-50 dk (Fırın ayarınıza göre kurutmadan üstünü yakmadan) pişirin.
AFİYET OLSUN

Fırında Ispanak Mücver

27 Mart 2010 Cumartesi

Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba. Oldukça yoğun ve gerçekten uykusuz geçen bir iş haftasından sonra (ama en azından oldukça başarılı bir hafta)tekrar bloguma dönebildim. Yoğun ve yorgun bir hafta geçirdiğim için kolumu kıpırdatacak halim yok AMA konuk çeşnicilerim sağolsunlar. Onlar benim can simitlerim. Bugün Sevgili Bervan'ın bir tarifini sizlerle paylaşacağım. Bervan tekrar teşekkürler. Sizi Bervan'ın tarifi ile başbaşa bırakıyorum. İyi haftasonları.

Malzemeler:(5 kişilik)
1 demet ıspanak
1 orta boy patates
1 tane taze soğan
1 demet taze sarmısak
3 yumurta
2 kaşık mısır unu
2 kaşık un
150 gr beyaz peynir
150-200 gr kaşar peyniri
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Ispanaklar yıkanıp ince ince doğranır. Derin bir kapta üzerine tuz eklenerek suyunu bırakması için hafifçe yoğurulur. Patases rendelenerek bu karışıma eklenir. Daha sonra kaşar peyniri hariç tüm malzemeler karışıma eklenerek iyice karıştırılır. Bu karışımı ister düz bir tepside , ister borcamda isterseniz de benim gibi muffin kaplarında yapabilirsiniz. Ben muffin tepsisinin ( 18 li kalıp) içine kalıpların alt kısmını ve yan dıvarlarını kaplayacak şekilde yağlı kağıt koydum. ( minik porsiyonluk keklerde ve muffinlerde kullanılan kek kağıtları da olabilir ama onlar mücvere yapışabilir diye yağlıkağıt koydum). Yağlı kağıtları yağladıktan sonra karışımı eşit olarak muffin kalıplarına dökülür. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir ve mücverlerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek kaşarlar eriyene ve üzerleri kızarana kadar pişirmeye devam edilir. Servis edilirken yanına yoğurt koymayı unutmayın ( Damak zevkinize göre üzerine sarmısaklı yoğurt da süper olur)

AFİYET OLSUN

Mozerellalı Kurutulmuş Domates Çorbası

24 Mart 2010 Çarşamba

Ben her şeyi mevsiminde tüketmeyi seviyorum. Muzu kışın, çileği yazın yemek hoşuma gidiyor. Kışın manav tezgahlarında domates, salatalık, yazınsa muz görmek hiç hoşuma gitmiyor. Çocuklarımız salatalığın, domatesin canım kokusunu bilmeden, bir meyveyi zamanı gelse de yesek demenin heyecanını yaşamadan büyüyorlar. Ben mümkün olduğunca her şeyi hala mevsiminde tüketmeye çalışıyorum. Kışın mutfağıma domates, patlıcan sokmuyorum. Canım domates çorbası istediğinde de kurutulmuş domates kullanarak çorba yapıyorum. Sizlere de özellikle çocuklarınıza her şeyi mevsiminde yedirmenizi öneririm.

İşte tarifim

Malzemeler(4 kişilik)
1 paket kurutulmuş domates
1 adet soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3-4 adet minik mozerella peyniri
Tuz
Biber

Yapılışı:
Soğan dörde bölünüp, zeytinyağında hafifçe kavrulur. Kuru domatesler eklenir. Birlikte çok az kavrulup, üzerine tencerenin yarısını dolduracak kadar kaynar su konulur. Orta ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Daha sonra robota dökülüp, pürüzsüz bir hale gelene kadar ezilir. Tekrar tencereye alınır ve kıvamına göre tuz, biber ve kaynar su eklenir.1,2 taşım kaynattıktan sonra ateşten alınır ve içine küp küp doğranmış mozerella peyniri eklenir. 1, 2 dakika beklenir ve sıcak olarak, kızarmış ekmekle birlikte servis edilir.

AFİYET OLSUN

Defne Mutfakta

23 Mart 2010 Salı

Bu akşam blogumu en genç izleyicilerimden (Eylül ve Uygar'dan sonra) Defne'ye bırakıyorum. Haydi bakalım Defne, mutfak senin ! Annemle birlikte muzu, sütü ve balı karıştırıyorum


Annemin doldurduğu muzlu süt bardağımı alıyorum

Harika tadı olan sütümü afiyetle içiyorum.

Siz de için, siz de benim gibi hemen büyüyün. Hoşcakalın:)

Çeşnici: Haydi Selin ve Ecem sizi de bekliyorum

Peynirli Kurabiye

Bu tarifi 56. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ' ne yani Lezizce'ye gönderiyorum.

Ani gelen konuklara çayın yanına evdeki çok az malzeme ile yorulmadan yapabileceğiniz bir tarif : Peynirli Kurabiye
Malzemeler: 20 adet
300 gr. un
200 gr kaşar peyniri ya da sert beyaz peynir
125 gr. katı yağ
2 yumurta
tuz
Hazırlanışı:
Un bir kaba alınır. İçine yağ konup, bıçakla ince ince kıyılır. Ortası açılıp içine bir yumurta ve rendelenmiş peynir konup, tuz eklenip, yoğurulur. İyice yoğurulan hamur üç eşit parçaya ayrılıp, yaş bez altında 15 dak. dinlendirilir. Her bir parça 4,5 mm.incelikle açılır ve bardakla yuvarlak parçalar kesilir. Hafif yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür.Orta sıcaklıktaki fırına konulur ve üzeri altın sarısı olana kadar pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN

Kıymalı Pırasa

21 Mart 2010 Pazar

Kışın en sevdiğim sebzelerinden biri olan pırasanın etlisini de, zeytinyağlısını da bol bol pişiririm. Sebzeleri pişirirken mümkün olduğunca sağlıklı yöntemleri kullanmaya dikkat ediyorum. Örneğin etli yemeklerde soğanı, eti kavurmamaya, zeytinyağını (sebze yemeklerinde sadece zeytinyağ kullanıyorum) yemek piştikten hemen sonra koymaya özen gösteriyorum. Bu pırasa tarifim de bu yöntemle hazırlanan bir tariftir. Baharın ilk günlerinde bu kış sebzesi tarifimi burada sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler (4 kişilik)
1 kilo pırasa
250 gr. kıyma
2 kaşık salça
2 havuç
Zeytinyağ
tuz
Hazırlanışı
Pırasalar temizlenir, yıkanır ve doğranır. Kıyma küçük bir kapta çok az su eklenerek, karıştırılarak suyunu salıp, çekene kadar pişirilir. Bir tencereye doğranmış pırasalar, yıkanmış ve doğranmış havuçlar, pişirilmiş kıyma ve salça konulur. Suyu ve tuzu eklenir ve pişirilir. Yemek pişip altı kapandığı an zeytinyağı hafifçe üzerinde gezdirilir çok hafif karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp ,yağın emilmesi için beklenir. Sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN

Komposto

20 Mart 2010 Cumartesi



Konuk Çeşnici Canan'dan unutmaya yüz tutan, çocuklarımızın pek fazla bilmedikleri ve tatmadıkları bir lezzet olan komposto tarifi geldi. Yemeklerin ve özellikle pilavların yanına çok yakışan bu tarifi severek sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler:
1 su bardağı üzüm
1 su bardağı kuru erik
1 su bardağı kayısı
2 su bardağı şeker
2 lt su
Yarım limon

Hazırlanışı:

Öncelikle tüm malzemeler ayıklanıp bol su ile yıkanır ve ayrı ayrı kaplarda su içinde beklemeye alınır. 2 lt suya 2 su bardağı şeker eklenir kaynatılır. Kaynayan suya yarım limon sıkılarak üzümler ilave edilir. Üzümler gözle takip edilir ve şiştiği anda içine erik ve kayısılar da ilave edilir. Tüm malzeme yumuşayınca altı kapatılır soğutularak servis yapılır. (Damak tadınıza göre şeker ve limon ölçüsünde oynayabilirsiniz)

AFİYET OLSUN

Düğme Kurabiyeler

19 Mart 2010 Cuma

İşte size haftasonu gelecek konuklarınızın ve çocuklarınızın severek yiyeceği şirin düğme kurabiyeler.(Lezzet dergisinin ekinden aldığım bir tarif)

Malzemeler: 20 adet
250 gr. katıyağ
75 gr.toz şeker
35 gr.pirinç unu
335 gr.un (3 su bardağı)
Gıda boyası

Hazırlanışı:

Bir kapta katıyağ ve şeker mikserle iyice karıştırılır. Un ve pirinç unu eklenip, hepsi karıştırılıp, yoğurulur. Hamur , kullanılacak renk kadar parçalara ayrılır .Her parça istenilen gıda boyasıyla yoğurulup, renklendirilir. Hamurlar merdana ile açılıp, yuvarlak kalıpla (bardak kullanabilirsiniz) parçalar çıkarılır. Bir çöp şiş ya da kürdan ile ortasına delikler açılıp, çatalla kenarlarına düğme kenarı şekli verilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180C'de 20 dak. pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

AFİYET OLSUN

Hediyelerim Geldi

18 Mart 2010 Perşembe

Merhabalar,

Pembe Düş Bahçesi'nin düzenlediği hediye etkinliğine katılmıştım. Heyecanla kurada bana çıkan arkadaşa hediyesini aldım ve gönderdim. Tabi hediyemi de beklemeye başladım. Resmini gördüğünüz gibi çok şeker havlularım ve mumum bana ulaştı.

Hediye almak ve özellikle birine hediye seçip bunu göndermek çok güzel bir duygu. Sevgili Nilay’a ve bu etkinliği düzenleyen Pembe Düş Bahçesi'ne teşekkür ederim.

Sevgiler

Sütlü Domates Çorbası

17 Mart 2010 Çarşamba


Bugün tarifimiz yeni Konuk Çeşnici'miz Bervan'dan. Bervan bana 2 tarif göndermiş. Bugün onlardan biri olan Sütlü Domates Çorbasının tarifini sizlerle paylaşacağım. Diğer tarifini de önümüzdeki günlerde yazacağım. Teşekkürler ve ellerine sağlık Bervan!

Malzemeler: 4 kişilik
1 kaşık un
2 kaşık sıvı yağ
1 bardak domates rendesi
1 kaşık salça
2 bardak sıcak su
3 bardak süt
tuz
karabiber
Üzerine rendelenmiş kaşar yada krema

Hazırlanışı:
Derin bir tencerede un ve yağ unun rengi değişene kadar kavrulur. Domates salçası da eklenip 5-10 saniye pişirildikten sonra yavaş yavaş sıcaksu eklenir ve un kaşık yardımıyla topaklanmadan açılır ( eğer yine de topaklanma olursa sonradan blender ile topaklanma giderilebilir) bu karışıma domates rendesi eklenir ve hemen ardından süt yavaş yavaş eklenir. Süt de su gibi sıcak olursa işiniz daha da kolaylaşır. Daha sonra tuz ve karabiber eklenir. 1-2 dakika kaynadıktan sonra sıcak servis edilir. Servis ederken tabaklara isteğe göre kaşar rendesi veya krema eklenebilir.

AFİYET OLSUN

Körili Tavuklu Makarna

16 Mart 2010 Salı

İşte birbirine çok yakışan bir üçlü makarna, tavuk ve köri. Bize sadece bunları karıştırmak kalıyor. Haydi başlayalım.

Malzemeler:
1 paket makarna
3 adet tavukgöğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı makarna suyu
1 yemek kaşığı köri
2 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
Makarna kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlanır ve süzülür.(Soğuk sudan geçirilmez) Makarna suyundan 1 bardak kenara ayrılır. Makarnaların birbirine yapışmaması için üzerine zeytinyağı gezdirilip aynı kaba konulur. Diğer tarafta haşlanmış tavukgöğsü küp küp doğranır. Üzerine tuz karabiber ekilip, kenara konulur. Woka bol zeytinyağı konulur ve içine dövülmüş sarımsak eklenip, karıştırılır. Üzerine köri katılır ve tahta kaşıkla karıştırılıp, körinin renginin zeytinyağına iyice karışması sağlanır. Tavuksuyu ve makarna suyu karışıma dökülür, kaynayıncaya kadar pişirilir. Sos kaynamaya başlayınca kenarda bekleyen tavuklar eklenir. Kısık ateşte 5 dak. pişirilip, içine makarna dökülür. Hepsi iyice karıştırılır ve 1,2 dak. beraber pişirilir ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

Çatlak Kurabiye

15 Mart 2010 Pazartesi


Malzemeler: (20 adet)
200 gr toz şeker
150 gr.un
1 yumurta
80 gr. katı yağ
3 yemek kaşığı kakao
1/4 çay kaşığı karbonat
120 gr. bitter çikolata
Pudra şekeri
Hazırlanışı
Çikolata küçük parçalara ayrılıp, katı yağ ile birlikte bir kapta benmari usulu eritilir. Ayrı bir kapta şeker, çırpılmış yumurta, kakao, un ve karbonat karıştırılır. İçine çikolata eklenir ve hepsi karıştırılıp, yoğurulur. Hamur streç filme sarılıp, buzdolabında 30 dak. dinlendirilir. Hamurdan küçük parçalar koparılıp, yuvarlanır ve herbiri bolca pudra şekerine bulanıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Krema sıkma ucunun tersi ile üzerlerine hafifçe bastırılır. 180 C fırında 15 dak. pişirilir ve soğuduktan sonra servis edilir.
AFİYET OLSUN
Bu tarifi Tuz Biber Dergisi Kurabiyeler Etkinliğine gönderdim.

Muzlu Krep

12 Mart 2010 Cuma


Haftasonuna yaklaşırken tatlı yiyelim, tatlı konuşalım dedim ve işte sizlere tatlı bir tarif.

Malzemeler:(4 kişilik)

2 yumurta,

1.5 çay bardağı tozşeker

1 su bardağı un

1 su bardağı süt

3 muz

Hazırlanışı:

Yumurta, tozşeker, un ve süt mikserle çırpılır. Teflon tava hafifçe yağlanır ve krep hamurundan 1 kepçe kadarı tavaya dökülür. İki tarafı da hafifçe kızarana kadar pişirilir. Hamur bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Krepler 2'ye katlanır. Arasına dilimlenmiş muzlar yerleştirilir. Üzeri çikolata sosu ile süslenerek sıcak sıcak servis edilir.

AFİYET OLSUN

Teflon Tava Böreği

10 Mart 2010 Çarşamba


Ani bir misafir geldiğinde ya da fırını kullanmak istemediğinizde çok çabuk ve çok kolay yapabileceğiniz bir börek tarifi vermek istiyorum.

Malzemeler:
3 yufka
2 yumurta
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
Herhangi bir börek içi (Peynir, patates, kıyma vb)

Hazırlanışı:
Yumurta, su ve zeytinyağı bir kaba konup, çatalla karıştırılır. Geniş bir teflon tava yağlanır. Yufkalar ikiye veya dörde ayrılıp, tavaya birer kat olarak konulup, karışımdan birer kaşık dökerek yufkanın yarısı bu şekilde yerleştirilir. Yarıya gelince istenilen iç yufkanın içine konulur. Yufkanın kalan diğer yarısı da aynı şekilde yerleştirilir. En üste karışımın kalanı dökülüp, yayılır. Tavanın ağzı kapakla kapatılıp, orta ateş üzerinde önce altı kızarana kadar pişirilir. Altı kızaran börek ters yüz edilip, diğer yüzü de kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.


AFİYET OLSUN

Karides Güveç

9 Mart 2010 Salı


Deniz ürünlerinin arasında en sevdiğim karidesle yapılan her türlü yemeği, salatayı çok severim. Karides güveç bu yemekler arasında ilk sırada olandır. İşte size tarifi:

Malzemeler: (4 kişilik)
500 gr karides
250 gr mantar
Yarım kutu domates püresi(yazın 3-4 domates)
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
Karidesler haşlanıp, ayıklanır. Başka bir kapta mantarlar limonlu suda haşlanır ve ortadan ikiye bölünür. Zeytinyağı konulan bir kapta karidesler sotelenir. Ardından mantarlar eklenir ve birlikte çevrilirler. Karışıma domates püresi (yazın mevsiminde kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domatesler)eklenir, tuz ilave edilir ve orta ateşte pişirilir (maks.15 -20 dak.)
Karışım küçük güveç kaplarına pay edilir, üzerlerine rendelenmiş kaşar konulup, 125 C fırında kaşarlar eriyene kadar pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.

AFİYET OLSUN

Çiçek Bamya Çorbası

8 Mart 2010 Pazartesi


Konya'ya her gidişimde mutlaka tattığım ve alıp İstanbul'a getirdiğim Çiçek Bamya'nın Konya'lı bir yemek ustasından aldığım tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler: (4 kişilik)
100 gr. bamya
100 gr.kuşbaşı parça et
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
yarım limon
tuz
Hazırlanışı:
Çiçek bamyalar tuzlu suda haşlandıktan sonra iplikleri temizlenir. Bir kapta zeytinyağının (ağız tadınıza göre isterseniz katı yağ veya teryağ da kullanabilirsiniz) içine kuşbaşı doğranmış etler konulur ve iyice kavrulur. Ardından soğan ilave edilerek beraberce çevrilir. Soğanla kavrulan etin içine önce salça ardından bamyalar konulur, beş dakika pişirilir . Sırasıyla su eklenip, yarım limon tencereye atılır. İyice kaynayıncaya kadar beklenir, tuzu eklenir.
AFİYET OLSUN

Hayvanlar Alemi Kurabiyeleri

7 Mart 2010 Pazar


Size, çocuklarınıza özellikle yaşgünlerinde yapabileceğiniz severek yiyecekleri hayvan şekillerinden oluşan bir kurabiye tarifi vermek istiyorum.
Malzemeler:
125 gr.katı yağ
165 gr.toz şeker
1 yumurta
225 gr.un
40 gr.hindistan cevizi
Renkli şeker hamurları
Bal

Hazırlanışı
Bir kapta yumurta, şeker ve katı yağ mikserle karıştırılır. İçine un ve hindistancevizi eklenip iyice karıştırılır, yoğurulur. Hamur merdana ile açılır, strech folyoya sarılır ve buzdolabında 30 dak. bekletilir. 30 dak. sonra buzdolabından çıkarılan hamurdan hayvan şekilli kalıplarla şekiller çıkarılır. Şekilli hamur parçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine konulur. Önceden ısıtılmış 180C fırında 15 dak. pişirilir. Fırından alınan kurabiyeler soğumaya bırakılır. Renkli şeker hamurları merdana ile açılır, hayvan kalıpları ile bu hamurdan şekiller çıkarılır. Kurabiyelerin üzerine çok az bal sürülür. Aynı hayvan şekilli kurabiye ile şeker hamuru eşleştirilir ve renkli hamur ballı kurabiyenin üzerine konulup, hafifçe bastırılır. Üzerine şeker hamuru konulmayan kurabiyeler de renkli süslerle süslenirler ve donunca servis yapılırlar.

Not: Tüm renkli şeker hamurları ve süsleme malzemeleri yenilebilen malzemelerdir.

AFİYET OLSUN
Bu tarifimi Tuz Biber Dergisi Yemek Etkinlikleri Kurabiyeler'e gönderdim.

Çikolatalı Muhallebi

3 Mart 2010 Çarşamba


Çikolatlı Muhallebi tarifi " Konuk Çeşnici "Canan'dan geldi. İlk tarifini gönderen Canan'dan yeni tarifler bekliyoruz. Ellerine sağlık Canan.
Malzemeler
1 Kilo süt
3 fincan un
(Tam buğday unu)
3 fincan şeker
2 Paket vanilya
3 Paket Bitter Çikolata
(80gr x 3 Pk = 240 gr)
2 kutu krema
(200 ml x 2 = 400 ml)
Hazırlanışı:
Süt un ve şeker karıştırılıp pişirilir. Muhallebi sıcakken içine 2 pk vanilya konulur ve 10-15 dk blender ile çırpılarak soğutulur.
Islatılmış bir borcama dökülerek soğumaya bırakılır.

Diğer tarafta bir kap sıcak su dolu başka bir kabın içine ateş ile temas etmeyecek şekilde oturtulur ve içine parçalanmış çikolatalar konularak benmari usulü eritilir.

Çikolatalar tamamen eridikten sonra içine oda sıcaklığındaki 2 pk. Krema eklenir ve tamamen pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar sıcak suda bekletilmeye ve karıştırılmaya devam edilir.
Karışım istenen kıvama gelince soğumakta olan muhallebinin üzerine eklenir. Arzuya göre üzeri fındık fıstık veya hindistan cevizi ile süslenir. Dolapta soğutulduktan sonra servis yapılır

AFİYET OLSUN

Ispanaklı Kol Böreği

Konuk Çeşnici Havva'dan bizlere bir tarif daha var. Ellerine sağlık Havva . Yeni tariflerini bekliyoruz.

Malzemeler:
Sos Malzemesi
1 Su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 kabartma tozu
½ su bardağı sıvı yağ
Bir yumurta beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
Tüm malzeme bir kapta çırpılır
İç malzemesi:
4 ince böreklik yufka(1 kol için 4 yufka kullanılıyor)
1kg.ıspanak(yaprak kısımları)
2 kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Ispanak yaprak kısımları iyice yıkandıktan sonra doğranır, tuzla ovularak elle iyice sıkılarak bekletilir.
Kuru soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir ve ayrılan ıspanaklarla beraber kavrulur.
Kapatmadan önce karabiber ve isteğe göre pul biber konulur.
Hazırlanışı:
Yufkalar çok ince olduğundan dört tanesi üst üste konulur.
En üst yufkaya hazırlanan sos malzemesi gezdirilir.
Hazırlanan ıspanaklı harç konulur ve aralarına birkaç parçada beyaz peynir konur.
(Havva'nın notu:Beyaz peynir ıspanaklı böreklere çok yakışıyor)


Yufkalar dikdörtgen şeklinde olduğundan uzun kenardan başlayarak yuvarlayarak kol böreği şekli verilir.

Bir tepsiyi doldurduktan sonra artan sos malzemesi tüm tepsinin üzerine sürülür.
En üstüne de ayrılan yumurta sarısını sürülür.


Fırında 180C'de altı üstü kızarana kadar pişirilir.


AFİYET OLSUN

Böğürtlenli Cheesecake


Kendi tariflerimin yanında beni takip eden izleyicilerimin gönderdikleri tarifleri "Konuk Çeşniciler " başlığı altında yayınlayacağım. Siz de tariflerinizi burada yayınlamamı isterseniz bana gönderebilirsiniz.
İlk konuk çeşnici : Havva.
Havva'nın tarifini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Ellerine sağlık Havva
Malzemeler:

20 cm’lik kelepçeli kalıp için;
1 pk burçak bisküvi
50 gr. Tereyağ veya margarin.
2 su bardağı süzme yoğurt
200 gr krema
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 labne peynir
2 çorba kaşığı un

Sos için;
1 su bardağı böğürtlen
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 çay bardağı vişne suyu
1,5 çay bardağı su
1,5 çorba kaşık nişasta
Hazırlanışı:
Burçak bisküviler rondodan geçirilerek yağ ile karıştırılıp hamur kıvamına getirilir.
Bisküviler toplanmazsa birkaç damla süt ilavesi ile hamur kıvamına getirilir.
Kalıbın altına yağlı kağıt konularak bisküvi harcı yayılır. Diğer tüm malzemeler karıştırılıp kalıba dökülür. 160 derecede 40-50 dk pişirilir.
Sos:
Böğürtlenler rondodan geçirilir. (Çilek, Vişne, Frambuaz da kullanılabilir). Tüm malzemeler pişirilip, oda sıcaklığına gelmiş cheesecake’in üzerine dökülür.Buzdolabında 3-4 saat bekledikten sonra servis edilir.
AFİYET OLSUN

Fırında Mozerellalı Tavuk

1 Mart 2010 Pazartesi



Malzemeler:
2 adet tavuk göğüs fleto
1/2 küçük kutu domates püresi
Mozerella peyniri
Parmesan peyniri
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:

Haşlanmış tavuklar didiklenerek fırın kabına konulurlar. Tuz ve karabiber eklenir. Üzerine domates püresi dökülür(Ağız tadınız göre püre miktarını azaltılıp, arttırılabilirsiniz) Mozerella peynir ince ince doğranıp, tüm tavukların üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Üstüne rendelenmiş parmesan peyniri konulur. (Parmesanı mümkün olduğunca bol kullanınız)
Önceden ısıtılmış fırında 200C'de 20 dak. pişirilir ve servis yapılır.

AFİYET OLSUN

Çilek Sos Dolgulu Muffin



Malzemeler:

Kek malzemeleri
1 paket hazır kek unu
4 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
125 gr.yumuşak margarin
Yarım su bardağı zeytinyağı

Çilek sos malzemeleri
1 küçük paket dondurulmuş çilek
1 kutu mascarpone peyniri
Yarım limon
Çeyrek su bardağı şeker

Pudra şekeri

Hazırlanışı:

Hazır kek unu bir kaba konulur. Üzerine yumurta ve şeker eklenip, mikser ile hepsi karışana kadar iyice karıştırılır.Karışıma süt, margarin ve zeytinyağı ilave edilir ve tekrar mikser ile hepsi karışana kadar karıştırılır.
Minik kek kalıplarına kağıt kalıplar yerleştirilir ve karışım bu kalıplara dökülür. 180C'de 20 dak. pişirilir.

Muffinler pişerken miksere maskarponi peyniri ve çilekleri konulur. Üzerine limon sıkılır, şeker eklenir ve mikser ile hepsi iyice karışana kadar karıştırılır ve sos elde edilir. Sos ucuna uç geçirilen doldurma poşetine konulur.

Muffinler fırınden çıkarılır, ana kaplardan ayrılıp, kağıt kaplarında soğumaları beklenir. Soğuyan kek doldurma poşetinin ucundaki uç ile hafifçe delinir. Çilek sosu poşet sıkılarak kekin içine doldurulur. Servis tabağına alınan muffinlerin üzerine istenilen yoğunlukta pudra şekeri ekilir ve servis yapılır.

AFİYET OLSUN




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino